Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Natalia Gavrilița pune la îndoială corectitudinea formării datoriei față de Gazprom

Premierul moldovean Natalia Gavrilița pune la îndoială corectitudinea formării datoriei istorice a Moldovagaz față de Gazprom.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom nu este amânat în mod intenționat, a declarat premierul moldovean Natalia Gavrilița, în cadrul rundei întrebări-răspunsuri a examinării moțiunii de cenzură asupra activității Guvernului, care a avut loc astăzi în Parlament.
Gavrilița a precizat că la licitațiile din cadrul procesului de selectare a companiei de auditare, uneori, companiile care participă nu dau propuneri suficient de bune care să permită executarea serviciilor.
Totodată ea a mai spus că imediat după începerea conflictului armat din Ucraina, companii cu reputație internațională au refuzat să participe la acest audit.
“Și a trebuie să facem eforturi semnificative ca să putem atrage propuneri competente care să ne permită să evaluăm aceste datorii nu doar dintr-o perspectivă contabilă, dar din perspectiva corectitudinii formării acestor datorii pentru că este o întrebare centrală în relația nostră cu Gazprom, a Moldovagaz cu Gazprom”, a declarat Gavrilița.
Întrebată dacă această situație ar putea duce la sistarea livrărilor de gaze către Moldova de Gazprom, ea spus că “nu poate spune care va fi decizia Gazpromului”.
“Noi am văzut că ei (rușii – n.n.) pot oricând opri unilateral furnizarea (gazului – n.n.). am văzut cum s-a întâmplat asta în foarte multe țări europene. Sperăm asta să nu se întâmple, să-și onoreze obligațiile contractuale. Și am comunicat permanent, atât prin consiliul de observatori, cât și direct, am comunicat cum merge procesul, care sunt constrângerile și care este data la care putem discuta cu un audit profesionist făcut”, a spus premierul moldovean.
Internațional
Bulgaria vrea din nou relații bune cu Gazprom