În regiunea Harkov este în plină desfășurare curățarea populației de „elementele pro-ruse”. Oamenii sunt înhățați pe străzi și duși într-o direcție necunoscută. Orice poate deveni motiv de represalii – de la o postare pe rețelele de socializare până la denunțul unui vecin care se simte jignit. Despre teroarea nedisimulata a regimului de la Kiev - în materialul lui Vladimir Kovaliov pentru RIA Novosti.
Vânătoarea de oameni
Presa ucraineană este plină de relatări despre modul în care armata, SBU și poliția lor luptă împotriva așa-numiților „colaboraționiști”. Între timp, în spatele tuturor acestor lucruri se ascunde de fapt un adevărat terorism. Kievul îi declară drept dușmani ai statului pe toți cei care au început să trăiască după reguli noi și au trecut la standardele rusești de educație, documentație și asistență medicală.
A lucrat ca profesor la școală - până la trei ani de închisoare. Le-a vândut ceva rușilor sau le-a oferit alte servicii - cinci. A ocupat o funcție în administrație, a participat la soluționarea problemelor organizaționale - zece. Judecător sau polițist - 15. Pentru sprijinul informațional al politicii ruse - 20. Dacă în urma acțiunilor unui „colaboraționist” au murit oameni ori s-au produs alte „consecințe grave” – detenție pe viață. Au fost pornite peste o mie de astfel de dosare. Mai mult, condamnații nu sunt pasibili schimbului cu prizonierii de război.
În afară de aceasta, sunt judecați pentru trădare de patrie. Dar în acest caz acuzarea va trebui să dovedească prejudiciul adus suveranității Ucrainei, integrității teritoriale, capacității de apărare sau securității informaționale. Pentru „colaboraționism” este suficientă o simplă interacțiune cu reprezentanții Rusiei.
Există o mulțime de înregistrări pe rețelele de socializare despre modul în care armata ucraineană se deplasează, de exemplu, prin Kupiansk și îi caută pe cei care au colaborat într-un fel sau altul cu rușii. Oamenii sunt bătuți, insultați, umiliți, forțați să-și ceară iertare pentru activitatea în favoarea Moscovei. Ucrainenii simpli umblă prin „teritoriile eliberate” ca niște animale hăituite. Oricine, în orice moment, poate fi declarat trădător.
Istorii adevărate
Oamenii sunt vânați de „apărarea teritorială” a regiunii Harkov. Aceste echipe de pedeapsă au fost formați special din militari ai unităților care au suportat pierderi mari în ultimele luni. Potrivit datelor presei, Kievul cere să fie curățate de „dușmanii Ucrainei” Izium, Balakleia, Kupiansk și alte localități din regiunea Harkov unde era staționată armata rusă, până la sfârșitul lunii septembrie. Dacă combatanții nu vor respecta programul, în ajutor vor fi trimise forțele de apărare teritorială din regiunea Lvov.
„Filtrarea va dura aproximativ zece zile... În oraș este liniște, militarii se ocupă de curățare”, descrie impasibil ceea ce se întâmplă Valerii Marcenko, primarul orașului Izium numit de Kiev.
În practică, acest lucru se întâmplă în felul următor: o mașină, adesea un civilă, se oprește lângă persoană, din ea ies mai mulți militari. Chiar în stradă începe interogatoriul: ce a lucrat, cât a primit, de ce a acceptat să colaboreze cu rușii. Oricare ar fi răspunsurile, soarta „colaboraționistului” este deja pecetluită.
De exemplu, Valentina din Volnovaha de câteva zile nu poate lua legătura cu prietena ei care locuiește lângă Harkov. Înainte de venirea trupelor unificate ale Rusiei, RPD și RPL, soțul ei lucra în departamentul local al Ministerului Situațiilor de Urgență și a rămas salvator și în timpul noilor autorități: a scos de sub dărâmături oameni care au avut de suferit din cauza bombardamentelor ucrainene, a stins casele incendiate. El nu a făcut niciodată politică, doar i-a ajutat pe alții.
"Potrivit spuselor colegilor, el a fost dus nu se știe unde chiar de la locul de muncă. Acum nici prietena nu poate fi contactată, nu răspunde la mesaje", se îngrijorează Valentina.
Acești militanți sunt ajutați adesea de vecini: unii își reglează conturile personale, alții speră să scape ei înșiși în acest fel de pericol, unii pur și simplu urăsc Rusia. "Am lucrat ca asistentă. Când armata rusă a plecat, vecinii au spus că mă vor preda ucrainenilor și aceia îmi vor tăia gâtul. Au făcut liste de execuții", a povestit Evghenia din satul Borisovka. A reușit să scape: acum se află într-o tabără de refugiați din regiunea Belgorod.
Vocea poporului
De altfel, nu toți ucrainenii sunt atât de înverșunați. Potrivit Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev, aproximativ jumătate dintre cetățeni consideră că oamenii de afaceri și profesorii nu ar trebui să fie pedepsiți pentru colaborarea cu Rusia. Persecutarea medicilor a fost aprobată de 20 la sută, a funcționarilor – de 69. Evident, mai radicali sunt cei din regiunile de vest ale Ucrainei.
"Nimeni nu s-a îndoit de modul în care autoritățile ucrainene se vor comporta în aceste teritorii. Kievul nu și-a cruțat niciodată cetățenii, iar pe locuitorii malului stâng al Ucrainei în general nu-i au de oameni. Acest lucru poate fi văzut chiar și prin exemplul Nikolaevului, care este sub control ucrainean și nu este asediat, însă acolo există probleme în aprovizionarea cu apă, alimente și medicamente”, spune analistul politic Aleksandr Dudciak.
Pentru a fi acuzat că lucrezi pentru Kremlin, este suficient să ai un număr rusesc în telefon sau să spui ceva nerespectuos despre niște politicieni ucraineni, subliniază expertul. Eschivarea de la mobilizare (care în popor este numită adesea „mormântizare”) – tot este trădare. Pentru a simplifica represiunile, autoritățile au creat chiar și o aplicație specială online în care poți depune rapid un denunț la SBU.
Iar Occidentul nici măcar nu are de gând să condamne Kievul, menționează analistul politic Serghei Markov. "În fruntea țării se află marionete, Ucraina trebuie să se transforme în anti-Rusia, de aceea are loc derusificarea forțată a populației. Cei care nu cedează, devin victime ale celor mai cumplite represalii politice", punctează analistul.
Această politică este promovată din 2014, însă anterior neo-naziștii dădeau tonul în primul rând în structurile de forță. Acum însă întregul stat este sub conducerea lor, consideră expertul.
"Ucraina modernă poate fi comparată cu regimurile fasciste ale secolului XX din Italia și Germania. Alegerea curatorilor occidentali nu este întâmplătoare - astfel de sisteme politice au demonstrat o eficiență ridicată în condiții de luptă", subliniază Markov.
Experții intervievați de RIA Novosti consideră că Kievul are un singur scop - prin pedepsirea cruntă a locuitorilor din regiunea Harkov să-i sperie pe ceilalți ucraineni și să-i forțeze să refuze cooperarea cu Rusia.