Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sandu: Un nou CSM și CSP – până la sfârșitul anului

Președintele Republicii Moldova a lansat un nou obiectiv în cadrul reformei justiției care trenează: constituirea unui nou CSM și CSP până la sfârșitul anului.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 sept –Sputnik. Președintele Maia Sandu a participa joi la inaugurarea Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, unde a ținut un discurs. În cadrul acesteia ea recunoscut că reforma justiției, pe care a anunțat-o ea și partidul de guvernământ PAS, trenează.
“Vom insista în continuare pe această reformă, indiferent cât de mari vor fi problemele de ordin tehnic, rezistența la schimbare sau sabotajul din sistem”, a spus Maia Sandu.
Președintele țării a spus că reforma a început, dar ceasta merge prea încet în pofida cadrului legal care a fost îmbunătățit.
“Reforma a început, dar lucrurile se mișcă prea încet. Lucrurile se mișcă greu în pofida faptului că există voință politică de a crea un sistem de justiție veritabil și a construi instituții puternice de combatere a corupției, în pofida faptului că ministerul justiției, cu susținerea Parlamentului, a îmbunătățit semnificativ cadrul legal pentru a facilita reforma și pentru a oferi instituțiilor pertinente instrumente mai eficiente în lupta împotriva corupției”, a spus ea.
Ea adat vina pe judecătorii și procurorii care se opun acestei reforme și din cauza că o parte dintre aceștia sunt corupți.
“Astăzi judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit. Astăzi nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe judecători și procurori cerându-le să ia decizii ilegale. Ei toți sunt liberi- liberi să aplice legea, liberă să facă justiție. Din păcate, în continuare, o parte dintre ei înțeleg libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor ei. Să comită abuzuri, să-și negocieze deciziile pentru a obține foloase necuvenite ca urmare ca emiterii deciziilor ilegale sau a tergiversării acestor decizii. O parte a oamenilor din sistem nu vor să înțeleagă că independența merge mână-n mână cu responsabilitatea. Iar oamenii corupți din sistem reprezintă în continuare cel mai mare impediment în calea reformei”, a constata șeful statului.
În acest context, ea a anunțat un nou obiectiv: o nouă componență a Consiliului Superior al Magistraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor până la sfârșitul acestui an.
“Nu mai putem pierde timp așteptând ca toți justițiarii să capete o conștiință. Sistemul trebuie curățat de urgență. Și s-a dovedit că el nu se poate curăța de sine stătător. Comisia de pre evaluare, de evaluare externă extraordinară, instituită din experți naționali și internaționali, va ajuta să curățăm sistemul. La prima etapă, această curățare să face în raport cu viitorii candidați la CSM (Consiliul Superior al Magistraturii – n.n.) și CSP (Consiliul Superior al Procurorilor – n.n.), apoi în raport cu CSJ (Curtea Supremă de Justiție – n.n.). Dar și aici trebuie să se întâmple mai repede, evident pentru a compromite rigurozitatea verificării candidaților. Este important să avem, cel târziu până la sfârșitul acestui an, un nou CSM și CSP – instituții funcționale și să începem reforma la CSJ”, a precizat Maia Sandu.
Instanța a decis: Marina Tauber, plasată în arest la domiciliu