CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Agricultorii vor ieși la proteste, despre aceasta anunță într-o scrisoare Federația Națională a Fermierilor și Asociației Forța Fermierilor. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe comune a Consiliilor de administrare a entităților.
”Cele două organizații au anunțat pentru data de 20 septembrie, orele 10.00, un protest economic și pașnic în mai multe raioane cu tehnica agricolă”, este menționat în scrisoare.
Organizatorii subliniază că protestul va fi ”depolitizat”.
”Categoric nu vom accepta nici o încercare din partea unor partide sau grupări politico-criminale să folosească acest protest în scopuri meschine politice. Protestul este depolitizat și orice tentativă de deturnare a manifestațiilor va fi imediat denunțată și curmată. Mai mult ca atât, suntem deschiși pentru dialog cu autoritățile și suntem disponibili pentru discuții în orice zi cu doamna Prim-ministră sau doamna Președinte”, este specificat în scrisoare.
Fermierii spun că protestele au fost condiționate de mai mulți factori. Este vorba în primul rând de situația foarte gravă din sectorul agrar, agricultorii fiind afectați mai puternic decât în 2020.
”Ei se confruntă concomitent cu mai multe fenomene nefaste cum ar fi secetă, embargou rusesc, scumpiri enorme la resurse necesare producerii agricole și prețuri derizorii la producția agricolă”, este precizat în scrisoarea reprezentanților asociațiilor.
”Doamna Prim-ministră ignoră cras agricultorii și evită orice dialog cu organizațiile noastre. Totodată, promisiunile publice inițiale ale domnului ministru al agriculturii și industriei alimentare nu au fost realizate și discuția noastră de două luni pe platforma ministerială pe aceste subiecte a eșuat”, menționează agricultorii.
Reprezentanții asociaților de fermieri au atenționat de asemenea că mai multe revendicări ale lor nu necesită alocări financiare din bugetul de stat.
Marți, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a anunțat o serie de măsuri pe care instituția intenționează să le ia în vederea susținerii fermierilor. Este vorba între altele de reducerea ratei dobânzii, prelungirea termenului de plată a impozitului pe bunuri imobiliare și rambursarea accizei pentru industria de prelucrare și producătorii de zahăr din sfeclă.