Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Viitorul Armatei Ucrainei: aviatori afgani, MiG-uri slovace, fuga în Polonia

Washingtonul consideră că o anumită sumă de dolari și furnizarea de armamente învechite din punct de vedere tehnologic către regimul marionetă de la Kiev va face posibilă înfrângerea Rusiei - prima putere nucleară din lume.
Sputnik
Experiența afgană nu i-a învățat nimic pe americani. Washingtonul consideră că o anumită sumă de dolari și furnizarea de armamente învechite din punct de vedere tehnologic către regimul marionetă de la Kiev va face posibilă înfrângerea Rusiei - prima putere nucleară din lume. Pentru a completa îndeajuns Forțele Aeriene Ucrainene, Statele Unite recalifică piloții dezertori afgani de pe „turbopropulsoare” pe vechile avioane de luptă MiG-29 din Slovacia și alte avioane din epoca sovietică, care pot fi găsite în unele țări. Asistența militară indirectă a SUA va permite să fie amânată pentru un timp catastrofa regimului de la Kiev, dar nu va influența rezultatul final al operațiunii militare speciale.
Pe 29 august, o sursă militar-diplomatică rusească le-a comunicat jurnaliștilor că efectivul calificat de zbor al fostelor forțe aeriene ucrainene – de pe avioanele MiG-29, Su-27 și Su-25 - a fost lichidat de fapt prin acțiunile eficiente ale Forțelor Aerospațiale Ruse și sistemelor de apărare aeriană. Doar în ultimele 24 de ore, în regiunea Zaporojie și RPD au fost doborâte două avioane de atac ucrainene Su-25. De la începutul operațiunii militare speciale, au fost nimicite 276 de avioane, 148 de elicoptere și 1832 de drone - aceste cifre indică pierderea irecuperabilă a peste 500 de piloți ai FAU.
Soluționând problema lipsei de „fantome ale Kievului”, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a aruncat în luptă cursanții neinstruiți până la capăt ai Institutului militar din Harkov, care erau doborâți în timpul primului sau al doilea zbor (ne amintim de adolescenții de 17 ani ai Hitlerjugend). Pentru a compensa pierderile catastrofale ale forțelor aeriene ucrainene, țările occidentale au încercat fără succes să angajeze prin contract piloți de aeronave „sovietice” în Polonia și alte țări est-europene.
Astăzi Pentagonul recrutează pentru Forțele Armate ale Ucrainei piloți afgani care au fugit acum un an în Statele Unite și în alte țări. Recalificarea începe în California, dar totuși prezența afganilor pe cerul ucrainean nu va schimba situația în teatrul european de operațiuni.
Creată conform standardelor americane, armata afgană s-a prăbușit în august 2021 ca un castel de cărți; piloții afgani, în avioane pe deplin capabile de luptă, au fugit rușinos de talibanii pedeștri în țările vecine. Implicarea unor astfel de „specialiști” de către Pentagon pentru apărarea Ucrainei nu poate fi explicată decât printr-o stare de disperare sau pierderea simțului realității. Acasă, afganii au zburat preponderent cu avioanele de atac cu turbopropulsoare EMB-312 Tucano (cu o elice). Transferarea unui astfel de pilot pe un jet MiG-29 sau Su-25 este foarte dificilă, aproape imposibilă. În zona operațiunii militare rusești, așii afgani cu avioanele „sovietice” nu vor zbura prea mult timp.

Revenirea la realitate

Avioanele de atac ușoare braziliene Tucano au fost create ca mașină de antrenament și au fost utilizate în calitate de aeronavă de atac ușoară în operațiuni (de contra-insurgență) ale poliției - în lipsa avioanelor de luptă și sistemelor de apărare aeriană ale inamicului.
Raza de luptă a avionului Tucano este de 550 km, sarcină utilă - 1500 kg (tunuri, mitraliere, bombe), viteza de croazieră - 500 km / h. Armata afgană nu dispunea de avioane de luptă. Pentru comparație, viteza unui MiG-29 la suprafața pământului este de 1500 km pe oră, maxima este de 2450 km/h.
Pilotul de luptă are nevoie de abilități de pilotare calitativ diferite. Cu atât mai mult cu cât, în complexul de armament al MiG-29 ucrainene au fost integrate recent rachete antiradar americane AGM-88 HARM cu rază de acțiune de până la 48 km. Utilizarea rachetelor necesită o manevrare pricepută a electronicii și o apropiere periculoasă de sistemele de apărare aeriană inamice; experiența afgană de luptă împotriva talibanilor nu va fi de folos aici.
Ediția americană a Air Force Magazine menționează că trecerea de la aeronavele „sovietice” la cele occidentale îi obligă pe piloți să-și schimbe mentalitatea și să asimileze alte tactici, acest lucru nu este ușor. Forțele Aeriene ale României au trecut aproape zece ani la F-16 și piloții încă nu au atins nivelul necesar de pregătire. Nu totul poate fi cumpărat cu bani. În condițiile operațiunii militare speciale ruse, Kievul nu dispune de timp pentru „reajustarea” forțelor sale armate.
Ministerul Apărării al Slovaciei a anunțat că avioanele MiG-29 scoase din uzul armatei vor fi transmise (vândute) Ucrainei la sfârșitul lunii august - începutul lunii septembrie. Avioanele sunt de fapt deja „împachetate”, au rămas doar formalitățile. În viitorul apropiat, flota ucraineană de avioane de luptători va fi completată, însă banii și metalul obosit nu pot lupta singuri și nu vor înlocui piloții experimentați.
Transmiterea a 11 avioane de luptă slovace MiG-29 către Kiev este de fapt un nou act de sacrificiu. În Ucraina, aceste mașini pur și simplu nu au unde să se bazeze, bazele principale au fost distruse, orice aerodrom este în zona de accesibilitate a sistemelor de rachete rusești. O duzină de MiG-uri slovace cu echipaje străine pot fi „demilitarizate” în decurs de o săptămână, chiar dacă un nou aerodrom va fi echipat într-o regiunile din vestul Ucrainei.
Astfel, în regiunea Rivne răsună exploziile la obiectivele FAU, unde în ultimele zile au fost aduse arme NATO și au fost concentrate forțe pentru redislocare lângă Harkov și în zona aglomerației Slaveansk-Kramatorsk.
Statele Unite și alte aproximativ 50 de țări ajută Ucraina să-și consolideze armata prin livrări de armamente NATO învechite din punct de vedere tehnologic. În același timp, proiectul de transmitere a avioanelor de vânătoare americane F-16 regimului de la Kiev s-a „blocat” la nivelul votului în Congres (alocarea a 100 de milioane de dolari pentru recalificarea piloților și tehnicienilor ucraineni). Lucrurile nu se mișcă mai departe din cauza riscului sporit de escaladare militară în Europa necontrolabilă de către Washington și a amenințărilor militare directe pentru teritoriul nord-american al SUA. Este clar pentru toată lumea că „centrul de luare a deciziilor” nu se află la Kiev.
Asistența militară a SUA și NATO va permite să fie amânată doar pentru un timp catastrofa FAU, dar nu va influența rezultatul final al operațiunii militare speciale rusești. Personalul calificat de zbor al forțelor aeriene ucrainene a fost nimicit, în Occidentul se termină armamentul pentru regimul de la Kiev.
„Afganizarea” Forțelor Armate ale Ucrainei se va încheia firesc cu distrugerea și fuga trupelor ucrainene în Polonia (Slovacia, Ungaria, România). Așa cum s-a întâmplat mai înainte cu americanii și armatele naționale proamericane din Kabul și Saigon.
Editoriale
De ce efectivul Armatei Ruse este mărit cu 137 de mii de soldați