Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Pușkov spune că Rusia trebuie să-i Bulgariei o lecție

Senatorul rus Alexei Pușkov spune că nu există niciun motiv pentru a relua livrările de gaze rusești către Bulgaria „neprietenoasă”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Nu există motive pentru a relua livrările de gaz către Bulgaria „neprietenoasă”, Sofia „și-a dorit cu disperare” să petreacă iarna fără „combustibil albastru” rusesc, a afirmat senatorul rus Alexei Pușkov.
Anterior, ministrul Energiei al guvernului tehnic al Bulgariei, Rosen Hristov, a declarat că Cabinetul de Miniștri ia în considerare posibilitatea reluării furnizării de gaze de la Gazprom.

„Cred că Bulgariei ar trebuie să i se dea ocazia să facă ceea ce și-a dorit atât de disperat să facă – să petreacă iarna fără gaz rusesc. Nu este în întregime clar de ce ar trebui să continue livrările de gaze către un stat activ „neprietenos”, adică ostil, mai ales că el însuși le-a refuzat”, a scris senatorul rus pe canalul său Telegram, fiind cetat de RIA Novosti.

Din 27 aprilie, Gazprom a suspendat livrările către compania bulgară Bulgargaz din cauza refuzului de a plăti în ruble. Moscova a trecut la efectuarea tranzacțiilor în moneda națională rusă cu țări neprietenoase din data de 1 aprilie.
Pentru a face acest lucru, cumpărătorii trebuie să deschidă conturi în valută și ruble la Gazprombank: primul primește plata în valută, banca îl vinde la Bursa din Moscova și creditează banii în al doilea cont. Această sumă este primită de Gazprom.
La începutul lunii august, președintele consiliului de administrație al Bulgargaz, Ivan Topciiski, a declarat că compania continuă să negocieze cu Gazprom și că există posibilitatea reluării livrărilor de gaze rusești.
Mediapool, la rândul său, a scris că „mulți așteaptă” reluarea negocierilor cu Gazprom de către guvernul tehnic al Bulgariei.
Analize și opinii
Flancul estic al NATO se trezește la realitate