Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Am putea asista la anumite deconectări din partea companiei Gazprom"

Sergiu Ungureanu, expert economic: "Am putea asista la două scenarii, fie Gazprom acceptă să livreze gaze pe datorie sau ne poate deconecta conform prevederilor contractuale".
Sputnik
Expertul economic Sergiu Ungureanu, într-un interviu acordat Agenției Sputnik Moldova, menționa acum o lună menționa că SA "Moldova-Gaz" nu va avea posibilitatea de a achita gazele pentru luna august.
Expertul afirmă astăzi că pronosticurile sale pe viitor sunt și mai sumbre.
"La moment Moldova-Gaz nu poate achita nici măcar prețul la gaze nemaivorbind de distribuție și alte cheltuieli. Era evident că compania nu va putea acoperi toate cheltuielile pentru că ANRE a stabilit prețuri plafonate mult sub minimul necesar. La moment sunt două scenarii. În prima variantă Gazprom acceptă să livreze pe datori gaze. Conform contractului noi trebuie să achităm în avans, respectiv scenariul doi ar fi stoparea livrărilor de gaze".
Expertul susține că Guvernul ar trebui să găsească surse bugetare pentru a putea efectua achitarea pentru gaze naturale.
"Consider că pot fi găsite sume extrabugetare sau de pe alte linii pentru a evita orice pericol de a rămâne fără gaz", a declarat Ungureanu.
A doua variantă anunțată de Ungureanu este că Gazprom ar putea sista livrările de gaze către Moldova conform prevederilor contractuale.
Societate
Guvernul va cheltui 5 miliarde de lei pentru compensațiile de gaz, pentru această iarnă