Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procurorul general suspendat acuză autoritățile de persecuție

Alexandr Stoianoglo a venit cu o reacție la bănuielile de îmbogățire ilicită.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu reacție după ce a fost anunțat că ar putea fi cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită şi spălare de bani. Asta, după ce procurorul Victor Furtună a depus o sesizare în acest sens la Consiliul Superior al Procurorilor, iar CSP a decis să-l desemneze tot pe el pentru a o examina.
Stoianoglo susține că actuala guvernare, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneți și CEDO, continuă să-l persecute. Reacția vine în contextul în care procurorul de caz a anunțat despre suspiciuni de îmbogățire ilicită și spălare de bani.
„Aș dori să reamintesc tuturor că am devenit procuror general la sfârșitul lunii noiembrie 2019. Apartamentul fiicei mele în cauză a fost achiziționat în 2015, când nu eram nici procuror general, nici membru al Parlamentului sau oficial. Prin urmare, nu pot fi deloc subiectul acestei crime. Din câte înțeleg, actuala guvernare a decis să-mi verifice toată viața și să găsească ceva. În al doilea rând, chiar și o analiză superficială a declarațiilor mele personale arată că salariul meu în timpul mandatului meu în Parlament (2009-2014) depășește cu mult costul apartamentului achiziționat”, a scris procurorul general suspendat.
„În al treilea rând eu și soția suntem singurii copii ai părinților noștri, care au muncit toată viața și în ultimii 15-20 de ani au primit suplimentar pensie. Eu și familia mea locuim într-un apartament pe care l-am primit de la stat, case, vile, imobiliare scumpe nu am și nu am avut niciodată. Mașina pe care o folosesc din 2005. Pot spune tuturor că nu am luat nimic de la nimeni și nu datorez nimic nimănui”, a mai precizat Stoianoglo.
Precizăm că, potrivit sesizării procurorului Furtună, Alexandr Stoianoglo, ar deține un apartament, însă care a fost procurat și înregistrat de fiica sa pe când avea 19 ani, contra sumei de peste 800 de mii de lei, deși la acea perioadă când a fost achiziționat bunul – 2015, fiica lui Stoianoglo avea indicat la Serviciul Fiscal de Stat că a avut un venit de doar 400 de lei de la universitatea unde-și făcea studiile. Respectiv, Furdui susține că fiica lui Stoianoglo, Cristina nu a putut la acea perioadă să-și procure un asemenea imobil, bănuind-ul pe procurorul general suspendat că ar sta în spatele achiziției acestuia, însă a camuflat tranzacția.
Amintim că, în acea perioadă – 2015, Stoianoglo era deputat în Parlament pe listele PDM, iar veniturile declarate și obținute atunci la fel nu pot acoperi prețul locuinței date.
Republica Moldova
Stoianoglo, scos de sub învinuire penală în dosarul expulzării profesorilor turci