Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aerul din Chișinău, poluat: Concentrația maximă admisibilă de fenol, depășită

Agenția de mediu atrage atenția la nivelul de poluare a aerului din municipiul Chișinău.
Sputnik
CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. În aerul din Chișinău a fost depășită concentrația maximă admisibilă de dioxid de azot, fenol și aldehida formică. Agenția de mediu anunță că factorii meteorologici au contribuit la dispersia poluanților din aer, cauza principală fiind influența fronturilor atmosferice, lipsa stratului de reținere și vântul din nord-vest moderat.

Depășiri ale normelor sanitare s-au atestat în municipiul Chișinău, îndeosebi în locurile cu ambuteiaj a transportului auto. Astfel, concentrația maximă admisibilă pentru dioxid de azot a fost depășită de 1,2 ori, pentru fenol – de 1,04 ori, iar pentru aldehidă formică – de 2,1 ori.

Totodată, Agenția de Mediu prognozează că în perioada 3-4 august, caracterul instabil al vremii, lipsa straturilor de reținere, influența fronturilor atmosferice, ploile prognozate și vântul din nord-vest îndeosebi moderat, izolat cu intensificări de până la 15 - 18 metri pe secundă vor contribui la dispersia poluanților din aer. Nu sunt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp.
Studiile au arătat că există probleme asociate cu expunerea la dioxidul de azot atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Creșterea pentru perioade scurte a concentrației de NO₂ este de așteptat să genereze mai multe spitalizări pentru persoanele cu boli respiratorii, mai multe intervenții de urgență pentru oamenii cu probleme cardiovasculare și respiratorii și mai multe decese în rândul celor care suferă de aceste boli. Pentru perioade mai lungi, mortalitatea este mai mare în zonele în care expunerea la NO₂ este mai intensă.
Fenolul și vaporii săi au proprietăți de degradarea proteinelor, care se observă prin atacul corosiv asupra mucoaselor (ochi, tract respirator) și asupra pielii. Expunerea repetată sau prelungită poate cauza dermatite și chiar arsuri de gradul doi sau trei. Respirator, efectele nocive se pot manifesta prin edem pulmonar, cardiac, se pot observa aritmii, neurologic, se pot manifesta prin convulsii și comă.
Aldehida formică (formaldehida) este un cunoscut cancerigen cu efect demonstrat. Un contact prelungit cu formaldehida poate să cauzeze cancer, precum și o serie de alte afecțiuni serioase printre care reacții alergice, erupții cutanate, sângerări nazale, astm și alte probleme respiratorii.
Coronavirus
UE achiziționează sute de milioane de doze de vaccinuri noi