Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Parlamentul a decis: Stare de urgență în toată țara pentru încă 60 de zile

Starea de urgență a fost prelungită pe întreg teritoriul Republicii Moldova cu încă 60 de zile.
Sputnik
CHIȘINĂU, 28 iul - Sputnik. Starea de urgență în Republica Moldova, în contextul operațiunilor militare din Ucraina, va fi prelungită cu încă 60 de zile. Deputații au votat solicitarea transmisă de către Guvern în acest sens. Pentru prelungirea stării de urgență au votat 52 de deputați.
Astfel, începând cu data de 8 august, pe întreg teritoriul țării va fi prelungită starea de urgență pentru încă două luni.
"Situația din economia globală, dar mai ales din regiunea noastră, este un gravă. Republica Moldova este afectată de războiul din Ucraina în mod deosebit. Relațiile noastre comerciale cu statele din est au devenit foarte dificile. Blocarea porturilor ucrainene lovește în importurile și exporturile noastre, dar mai ales în costurile de transport pentru o gamă largă de produse alimentare, materiale de construcție, medicamente, consumabile pentru automobile, bunuri de larg consum. Lipsa unor conexiuni energetice și logistice cu UE prin România ne face extrem de vulnerabili în condițiile acestui război", a declarat Gavrilița
Amintim că înainte ca Natalia Gavrilița să vină în fața deputaților, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Republica Moldova a anunțat că nu va participa la examinarea prelungirii stării de urgență pentru încă două luni. Astfel, aceștia au părăsit sala de ședință în semn de protest.
Guvernul a anunțat că prelungirea stării de urgență este necesară în lipsa previzibilității privind furnizarea gazelor naturale și a energiei electrice pentru următoarele două luni și capacitatea statului de a acționa și a reacționa ferm și promt în vederea asigurării energetice a țării până la normalizarea situației.
La fel, se consideră că măsurile dispuse au vizat securitatea frontierei, ordinea și securitatea publică, gestionarea fluxului de refugiați, plasamentul temporar al acestora, încadrarea copiilor refugiați în procesul educațional, asistența financiară acordată refugiaților, dar și asigurarea energetică a țării, precum și proceduri necesare pentru gestionarea crizei în domeniul transportului comercial de mărfuri.
Politică
BCS a părăsit sala Parlamentului: Nu vor participa la prelungirea stări de urgență