Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Instanța din Estonia - percheziția la ex-angajata Sputnik Meedia Cerîșeva a fost ilegală

Instanța i-a restituit de asemenea fostei angajate Sputnik Meedia o parte din bunurile confiscate.
Sputnik
CHIŞINĂU, 13 iulie - Sputnik. Tribunalul județean Harju a admis plângerea avocatului fostei angajate Sputnik Meedia Elena Cherîșeva cu privire la restituirea unei părți a bunurilor personale, a comunicat jurnalista pentru RIA Novosti.
Autoritățile estoniene au reținut-o în luna aprilie pe Elena Cherîșeva, cu suspiciunea de comitere a unei presupuse crime împotriva păcii, precum și de încălcare a sancțiunilor internaționale. Ea a fost eliberată ulterior, cu obligația de a nu părăsi teritoriul țării.
„Pe 7 iulie, Judecătoria Harju a adoptat o decizie favorabilă în privința plângerii avocatului meu Sven Sillar, în care acesta a solicitat instanței să anuleze decizia procurorului general din 17.06.2022 și să-mi restituie o parte din bunurile personale care mi-au fost confiscate în timpul percheziției din 04.06.2022”, a comunicat Cherîșeva.
Potrivit acesteia, avocatul a expediat o cerere de restituire a bunurilor procurorului principal Taavi Pern, dar a primit un refuz pe 13 mai. În continuare, avocatul a expediat un demers către Procuratura de Stat, care însă a fost din nou respins.
„În decizia sa, Judecătoria Harju subliniază că, având în vedere decizia Judecătoriei Tallinn din 10 mai 2022 privind nejustificarea și ilegalitatea percheziției, instanța nu înțelege de ce anchetatorul reține în continuare mijloacele găsit și confiscat în timpul percheziției”, a spus Cherîșeva.
Rusia
Rușii sunt uniți de înțelegerea necesității operațiunii speciale – Matvienko
Ea a menționat că o parte din bunuri i-au fost deja restituite, precizând că instanța estoniană a declarat de asemenea drept ilegale perchezițiile de la domiciliul ei și din fostul birou al redacției Sputnik Meedia.
Din decizia judecătorească din 7 iulie, Cherîșeva a aflat și cronologia evenimentelor. Astfel, pe 5 aprilie, procurorul principal al Procuraturii de Stat, Taavi Pern, și-a dat acordul pentru efectuarea perchezițiilor. Pe 6 aprilie, Cherîșeva a fost reținută, casa i-a fost percheziționată, iar soțul ei a fost dus la fostul birou al Sputnik Meedia. După 16 ore de percheziție, Cherîșeva a fost dusă în izolatorul de detenție provizorie.
„Pe 8 aprilie, Procuratura i-a expediat judecătorului de investigare preliminară de la Judecătoria Harju mandatul de percheziție și alte acte adiționale cu rugămintea de a recunoaște mandatului de percheziție drept admisibil și justificat. Judecătorul nu a recunoscut percheziția ca admisibilă. După cum precizează instanța, persoana a cărei activitate este legată de prelucrarea informațiilor în scopuri jurnalistice poate fi perchiziționată doar în baza hotărârii unui judecător de investigare preliminară sau a unei hotărâri judecătorești”, a comunicat Cherîșeva.
Potrivit acesteia, pe 12 aprilie Procuratura a depus o plângere la Judecătoria districtului Tallinn împotriva deciziei din 8 aprilie a Judecătoriei Județene Harju, însă instanța din Tallinn a menținut decizia instanței.
La începutul lunii martie, portalul informațional online din Estonia Sputnik Meedia a anunțat că își încetează activitatea din cauza presiunilor și restricțiilor impuse de băncile și autorităților estoniene, precum și a amenințărilor la adresa angajaților săi.
Sputnik Meedia a fost creat de foști angajați ai Sputnik Estonia care, după patru ani de funcționare, a fost închis în urmă cu doi ani și jumătate din cauza amenințărilor din partea Poliției estoniene.
Rusia
O comisie a Dumei de Stat va promova interzicerea propagandei relațiilor netradiționale