Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Activiști din Transnistria la festivalul „Manjerok”: N-a fost ușor să venim, dar merită

Participanții la festivalul „Manjerok”, care a avut loc în Gornîi Altai din Rusia în perioada 6 - 10 iulie, au elaborat și au prezentat proiecte internaționale, au asistat la prelegeri și seminare susținute de reprezentanții Școlii Superioare de Partid a „Rusiei Unite”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik, Ivan Zuev. Participantul din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Iuri Kasumean, i-a mărturisit reporterului Sputnik că nu i-a fost deloc ușor să ajungă în Rusia, din cauza lipsei zborurilor directe.
Iuri Kasumean
„Sunt pentru prima dată în Rusia. Până acum am fost în Armenia, în Georgia, dar până la voi nu am ajuns, iar asta s-a dovedit a fi dificil. Nu există zboruri directe din Moldova, am făcut câteva escale, care au durat multe ore. Am zburat cam o zi și jumătate. Însă a meritat. La festival, de altfel, nu a fost prea multă politică, totul a fost dozat. Dar problemele legate de politica de tineret au fost discutate frecvent”, a declarat pentru Sputnik Iuri Kasumean, președintele Consiliului de experți pentru tineret, participant la forum din Transnistria.
Colegul său din Moldova, Vladislav Levșenkov, locuiește la Moscova. El îi ajută pe studenții moldoveni să se acomodeze în capitala Rusiei și organizează seminare de alfabetizare juridică pentru studenții și imigranții de la baștina sa.
Vladislav Levșenkov
„În prezent lucrez cu studenții moldoveni care sunt admiși în universitățile rusești conform cotelor Rossotrudnicestvo. Ultima acțiune a echipei noastre a fost o masă rotundă în problema respectării legislației în domeniul imigrației a Federației Ruse. Studenții nu înțeleg că nu trebuie fie amendați administrativ, că trebuie să respecte evidența migrației. Ei admit inconștient încălcări, iar după două sau trei abateri sunt expulzați din Rusia. Aceasta este de fapt o mare problemă acum. Mulți nu pot reveni pentru a-și continua studiile”, a declarat activistul moldovean Vladislav Levșenkov pentru Sputnik.
La acest maraton de instruire, care a durat mai multe zile, partidul „Rusia Unită” și aripa sa de tineret „Garda Tânără” au adunat activiști, persoane publice, reprezentanți ai partidelor prietene din tot spațiul eurasiatic. În Altai au venit delegații din 19 țări, inclusiv din toate țările din imediata apropiere (cu excepția Georgiei și Țărilor Baltice). Printre acestea - reprezentanți ai RPD și RPL, Osetia de Sud și Abhazia.
„Participanții se străduiesc să formuleze și să dezvolte proiecte internaționale comune cu participarea Federației Ruse, a fundației noastre, a activiștilor Gărzii Tinere” și partidului ”Rusia Unită”. Vom analiza cele mai bune proiecte în baza rezultatelor a trei zile, vom selecta câteva dintre cele mai puternice și mai interesante și cu siguranță le vom sprijini”, a explicat Nikolai Juravlev, directorul general al Fundației pentru Cooperare și Integrare Eurasiatică (FCIE).
Un alt obiectiv al festivalului, potrivit organizatorilor, este stabilirea de legături pe orizontală între tinerii, politicienii și activiști din diverse țări.
„Mulți dintre tineri au văzut pentru prima dată aici, în Altai, drapelul Transnistriei. Unii nu știau în general ce este Transnistria și unde se află, de aceea, atunci când a apărut această posibilitate, am vorbit în fața tinerilor și le-a povestit tuturor despre istorie, am vărsat un pic de lumină”, spune Iuri Kasumean.
Potrivit lui Vladislav Levșenkov, evenimentul s-a deosebit mult de alte forumuri la care a mai participat.
„Am comunicat practic cu toți. Aici au fost 19 țări, inclusiv Mongolia și Afganistanul. Pentru prima dată sunt la un astfel de eveniment, unde s-au adunat doar oameni motivați. De obicei astfel de evenimente sunt percepute ca un turism de forum, atunci când pur și simplu vizitezi un loc nou. Iar în acest caz au venit tineri cu adevărat interesați”, spune el.
În fața participanților au luat cuvântul conducătorul programului „60 de minute”, deputatul Dumei de Stat Evgheni Popov, secretarul adjunct al Consiliului General al „Rusiei Unite” Daria Lantratova, consilierul secretariatului Ministerului rus de Externe Constantin Kolpakov, redactorul-șef adjunct al RT Anna Belkina, deputații Dumei Artiom Biceaev și Artiom Turov.
Politică
Canale de comunicare Chișinău-Tiraspol pentru neescaladarea situației – Gavrilița