Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Aproape 80 de milioane de lei datorează consumatorii pentru gazele naturale - detalii

Directorul „Moldovagaz” vine cu explicații după ultima solicitare către ANRE privind revizuirea tarifului la gazele naturale.
Sputnik
CHIȘINĂU, 4 iul - Sputnik. Prețul de achiziție a gazelor naturale inclus în tarif, la data de astăzi constituie 696 de dolari americani pentru o mie de metri cubi. Adică cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie, care constituie 980 de dolari. Această diferență ar fi unul din motivele pentru care „Moldovagaz” a solicitat la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică revizuirea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.
Despre aceasta a anunțat directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram. Potrivit acestuia, în 2022, compania a acumulat abateri de 783 de milioane de lei de la costul achiziționării gazelor naturale.
„Dacă luăm în considerare abaterile financiare pe ultimul an - 1,7 miliarde de lei, atunci suma totală a abaterilor va fi de circa 2,5 de miliarde de lei. Menționez că „Moldovagaz” nu solicită compensarea acestor abateri financiare în termen de un an, așa cum prevede metodologia ANRE”, scrie Vadim Ceban.
La fel, directorul „Moldovagaz” spune că pe lângă plata gazelor naturale consumate, societatea este obligată să efectueze cheltuieli fixe pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale. Pentru luna iulie, această sumă a cheltuielilor va fi între 120 și140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale.
Cu referire la datoria consumatorilor pentru gazele naturale furnizate de la începutul anului este de 79 de milioane de lei.
„Ținând cont de interdicția până la 30 iulie privind deconectarea debitorilor, nu văd o tendință pozitivă în achitarea sumei totale a datoriilor în următoarele 14 zile, care este necesară pentru a strânge fonduri pentru plata către furnizorul principal”, a mai scris Ceban.
Acesta spune că „Moldovagaz” nu a căutat niciodată să ridice tarifele cu orice preț și că încearcă să găsească un echilibru între interesele furnizorului și ale consumatorului.
Societate
Ultima oră: Consumatorii cu datorii la gaz vor putea fi deconectați de la rețea