CHIȘINĂU, 2 iul -Sputnik. Rata inflației în cele 19 state din zona Euro a ajuns în luna iunie la 8,6%, după ce fusese la 7,4% în aprilie și 8,1% în mai, a anunțat vineri Eurostat, preluat de Hotnews. Aceste cifre indică cea mai ridicată rată a inflației înregistrată de Eurostat de la fondarea sa, în ianuarie 1997. De asemenea, inflația în zona Euro depășește cu mult ținta Băncii Centrale Europene, care era de doar 2%.
Prin urmare, BCE se pregătește să majoreze ratele dobânzilor în iulie, pentru prima dată în ultimii unsprezece ani, cu riscul de a încetini și mai mult creșterea economică.
Această perspectivă a ridicat riscul unei crize a datoriilor în zona euro, cu diferențe tot mai mari între ratele dobânzilor practicate de statele din nordul și sudul Europei pentru a se împrumuta și a-și finanța deficitele.
BCE va merge „atât de departe cât este necesar" pentru a combate inflația, care va rămâne probabil „excesiv de ridicată pentru o perioadă de timp", a avertizat marți președintele BCE, Christine Lagarde.
Deși s-a dorit sugrumarea economică a Rusiei prin politica de sancțiuni, acum, „europenii au probleme în a-și asigura hrana", spune Philippe Waechter, economist șef la Ostrum Asset Management. ”Din punct de vedere istoric, nu am avut niciodată o cifră atât de mare privind contribuția alimentelor la inflație, va cântări foarte greu", a explicat el, conform Hotnews, referindu-se la creșterea prețului cerealelor și a uleiurilor folosite în produsele procesate.
Nici perspectivele nu sunt strălucite pentru zona Euro. Germania și Olanda au activat deja planurile de urgență pentru a limita consumul de energie și dacă reducerea livrărilor de gaze va continua, industria din statele UE va fi foarte grav afectată, cu consecințe sociale importante.