CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Cele două ţări nordice au depus în mai cererile pentru aderarea la blocul condus de SUA, exprimând îngrijorări cu privire la securitatea lor pe fondul operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina.
NATO spera să îi admită rapid pe noii membri, dar Turcia a blocat acest pas, cerând ca Finlanda și Suedia să nu mai adăpostească membri ai Partidului separatist al Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și să nu impună Ankarei embargouri asupra armelor.
Într-un interviu acordat miercuri pentru site-ul de știri Politico, Stoltenberg a fost întrebat dacă se consideră ca fiind „ţinut ostatic” de Turcia, având în vedere că NATO are nevoie de sprijinul tuturor celor 30 de membri pentru a accepta o nouă țară.
„Avem un sistem în care ne bazăm pe consens, acesta este modul în care luăm decizii în NATO, atunci va exista adesea o situație în care unul sau câțiva aliați nu sunt de acord cu restul și atunci trebuie să depăşim această situaţie”, a spus șeful NATO.
Stockholm și Helsinki „au depus cererile cu câteva săptămâni în urmă, iar scopul meu este încă să mă asigur că [cele două ţări] se pot alătura în curând. Nu pot garanta [acest lucru], dar spun că acesta este încă scopul meu”, a adăugat Stoltenberg, potrivit RT.
Stoltenberg a lăudat Turcia ca fiind o țară „de mare importanță pentru alianța noastră”, datorită „rolului său cheie” în combaterea terorismului și a poziției sale geografice între Marea Neagră și Irak și Siria”.
„Astfel, atunci când își exprimă îngrijorarea, desigur, trebuie să ascultăm și apoi să adresăm aceste preocupări. Exact cu privire la acest lucru ne consultăm acum. Apoi sper că putem găsi o soluție care să permită Finlandei și Suediei să devină membre cât mai curând posibil”, a adăugat secretarul general.
De asemenea, SUA și-au exprimat susţinerea pentru aducerea Finlandei și Suediei în NATO și, astfel, pentru consolidarea flancului de nord-est al blocului împotriva Rusiei.
Chestiunea a fost abordată miercuri de către asistenta secretarului american de stat pentru afacerile europene şi eurasiatice, Karen Donfried.
„Suntem încrezători că această problemă va fi rezolvată într-un mod pozitiv. Există un sprijin larg și puternic în cadrul Alianței NATO pentru aderarea Finlandei și Suediei ”, a spus aceasta în timpul unei audieri în Comitetul pentru relații externe a Senatului.
Întrebată dacă consideră că s-ar putea ajunge la un consens la summitul NATO de la Madrid de pe 29 și 30 iunie, Donfried a răspuns: „Voi spune că insistăm cu siguranţă în acest sens.”
Rusia a declarat că Suedia și Finlanda îşi vor deteriora securitatea lor națională prin aderarea la NATO și a promis că îşi va ajusta postura militară în regiune dacă ţările nordice se vor alătura blocului militar occidental.