CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Sâmbătă, după ședința comună a deputaților din parlamentele Moldovei și României, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, președintele Camerei Deputaților a Parlamentului României, Marcel Ciolacu, și președintele Senatului României, Florin Cîțu au susținut o conferință de presă, la care au anunțat că practica ședințelor comune ale legislatorilor români și moldoveni va continua, iar următorul eveniment de acest fel va avea loc la București.
Totodată, reprezentanții Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova au adoptat o declarație comună, constând din zece puncte.
„Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esențial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populația Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă și de dificultăți materiale și îi va da speranța că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene și al creșterii nivelului de trai. Reiterăm sprijinul necondiționat asumat de-a lungul timpului de toate forțele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică și parcursul european al Republicii Moldova”, este textul primului punct din declarație.
În continuare în document este salutată „dinamica excelentă a dialogului și cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România și Republica Moldova”, a fost exprimată „satisfacția pentru caracterul deschis și constructiv al conlucrării bilaterale, axat pe obținerea unor rezultate concrete și vizibile care să vină în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor celor două state”, România susține că „va continua să acorde sprijin robust și constant” pentru ca Moldova să obțină statutul de candidat în UE.
Urmează o exprimare a „profundei preocupări față de evoluțiile de securitate din regiune”. Semnatarii declarației au condamnat operațiunea specială militară a Rusiei în Ucraina.
De asemenea, în declarație este salutat „modul exemplar în care autoritățile României și ale Republicii Moldova, alături de societatea civilă și cetățenii României și ai Republicii Moldova, gestionează numărul impunător de refugiați din Ucraina”.
În ultimele două puncte semnatarii se arată ferm hotărâți „de a continua strâns conlucrarea și coordonarea în domeniile de competență și interes reciproc: justiție și combaterea corupției, securitatea statului; managementul frontierei și activitatea polițienească; cultură; educație, cercetare, tineret și sport; asistență socială; cooperarea și libertatea economică; domeniul investițiilor și achizițiilor publice; mass-media, sectorul digital și societate informațională; agricultură și sectorul agroalimentar; protecția mediului”.