Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Șefa spionajului finlandez, uimită de reacția Rusiei la planul de aderare la NATO

Șeful serviciilor secrete finlandeze Pelttari a fost surprinsă de faptul că Rusia nu a făcut presiuni după ce a fost anunțat planul de aderare la NATO.
Sputnik
CHIȘINĂU, 6 iun – Sputnik. Rusia nu pune presiune asupra Finlandei din cauza dorinței țării de a adera la NATO, a declarat Antti Pelttari, șefa poliției de securitate finlandeză SUPO, pentru Financial Times.
Șeful serviciilor de informații finlandeze consideră acest fapt „surprinzător”.
"Până acum totul este destul de calm și să sperăm că totul va rămâne așa. E bine că nu se întâmplă nimic. Momentul pozitiv este, de asemenea, că suntem pregătiți și capabili să ne protejăm societatea", a spus Pelttari.
În același timp, șeful SUPO nu a precizat ce fel de reacție era așteptată la Helsinki din partea rusă.
„Ei vor să cunoască ce fel de membru al alianței nord-atlantice va deveni Finlanda dacă se va întâmpla acest lucru”, a sugerat oficialul finlandez.
Finlanda și Suedia au anunțat posibilitatea de a renunța la neutralitatea lor pe termen lung și de a se alătura Alianței Nord-Atlantice pe fundalul unei operațiuni speciale rusești în Ucraina.
La mijlocul lunii mai, Helsinki și Stockholm au depus cereri de aderare la acest bloc militar-politic, dar solicitarea lor a fost, de fapt, blocată de Turcia.
Ankara a înaintat câteva condiții, inclusiv cele referitoare la Partidul Muncitorilor din Kurdistan, interzis în Turcia, pe care țările scandinave nu sunt încă pregătite să le îndeplinească.
Rusia a subliniat în mod repetat că NATO își dorește confruntarea. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a spus că extinderea în continuare a Alianței nu va aduce o mai mare securitate în Europa.
În același timp, Kremlinul nu consideră intrarea a două țări nordice în organizație o amenințare existențială pentru Rusia.
Președintele Vladimir Putin, într-o conversație cu omologul său finlandez Sauli Niiniste, a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, întrucât nu există amenințări la adresa securității acestui stat.
Editoriale
Operațiunea specială: Sarcinile a 12 nave mari rusești în Marea Neagră