Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Gavrilița: Urmează să decidem dacă vom solicita sau nu asistență militară letală

Autoritățile de la Chișinău urmează să decidă dacă vor solicita armament din partea partenerilor occidentali.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 iun - Sputnik. Autoritățile de la Chișinău sunt la etapa în care trebuie să decidă dacă vor solicita sau nu asistență militară letală. Precizarea a fost făcută de premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.
Potrivit premierului, neutralitatea Republicii Moldova trebuie apărată, dar trebuie de fortificat și securitatea țării.
„Munițiile pe care le utilizează Armata Națională chiar și în cadrul antrenamentelor sunt foarte învechite...Neutralitatea trebuie apărată. Cetățenii noștri susțin pe larg această neutralitate, dar aceasta nu înseamnă că în condiții noi de securitate, în condiții de noi amenințări și provocări, nu ar trebui să investim în capacitățile noastre”, a precizat Natalia Gavrilița.
Natalia Gavrilița a mai specificat că bugetul Armatei Naționale s-a majorat cu aproximativ 130 de milioane de lei, după rectificarea bugetară. Premierul mai spune că Uniunea Europeană are noi instrumente de finanțare pentru domeniul apărării, astfel, Republica Moldova va beneficia inclusiv de asistență externă pentru îmbunătățirea comunicării, protocoalelor, serviciului de sănătate. Mai exact, asistență financiară pentru organizarea armatei.
„Am venit cu solicitări la partenerii noștri, inclusiv pentru această asistență non-letală, în întărirea capacităților noastre la frontieră, pentru IGSU și evident că discutăm cu țările UE despre alte timpuri de asistență. Deocamdată este o discuție generală, suntem la etapa unde încercăm să decidem care vor fi solicitările noastre dacă vom solicita asistență militară letală".
Recent ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a anunțat că Republica Moldova ar avea nevoie de rachete și arme anti-tanc.
La fel, și președintele Parlamentului, Igor Grosu a declarat că neutralitatea trebuie apărată, astfel că autoritățile Republicii Moldova vor întări capacitățile de apărare ale republicii. Grosu a anunțat că acest lucru se va face atât în cadrul parteneriatelor pe care le are Republica Moldova, dar se va ține cont și de „alte oportunități care pot veni din partea țărilor prietene”.
Politică
Grosu, despre livrarea de armament NATO Republicii Moldova: Nu văd nicio problemă