Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Agențiile specializate străine și internaționale vor controla frontiera Moldovei

Guvernanții i-au admis pe “reprezentanții agențiilor specializate străine și internaționale” să participe “înarmați” „la controlul frontierei de stat”.
Sputnik
CHIȘINĂU, 2 iun - Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în prima lectură o lege care reprezintă o premieră absolută pentru țara noastră: “reprezentanții agențiilor specializate străine și internaționale” au obținut dreptul legal să participe înarmați la controlul frontierei de stat.
Deputații majorității parlamentare PAS au adoptat în prima lectură un șir de amendamente la câteva legi care legiferează prezența acestora la frontieră, fiind înarmați, adică pe picior de egalitate cu oamenii legii din Republica Moldova.
Deputații PAS au amendat Legea nr. 215/2011 cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova. Mai exact, Articolul 7 al acesteia a fost completat cu alineatul (7) cu următorul cuprins: „În temeiul tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, activitățile din cadrul sistemului de control al frontierei, menționate la alineatul (1), pot fi efectuate de către reprezentanții agențiilor specializate străine și internaționale, în limitele prevăzute de aceste tratate, cu respectarea legislației naționale a Republicii Moldova.”
În același timp, deputații din partidul fondat de Maia Sandu au operat modificări și la articolul 29 alineatul (1) din Legea nr. 130/2012 privind regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă. Articolul 29 poartă titlu “Introducerea, deţinerea, portul şi folosirea pe teritoriul Republicii Moldova a armelor letale și neletale de către cetăţenii străini”. Iar aliniatul 1 al acestuia prevede că “rezidenţii unui stat străin pot introduce temporar în Republica Moldova arme letale şi neletale, muniţii aferente în cazul exercitării misiunilor diplomatice, însoţirii delegaţiilor oficiale, participării la competiţii sportive sau la vînătoare”. Acum, la acestor categorii s-a mai adăugat una „participării la operațiuni comune prevăzute de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte”. Adică, aici se înscrie reprezentanții agențiilor specializate străine și internaționale care vor fi implicați în activitățile din cadrul sistemului de control al frontierei.
Politică
Natalia Gavrilița, la discuții cu Ylva Johansson: Cele mai importante subiecte
Cel mai grav este însă faptul că parlamentarii le-au dat dreptul reprezentanților agențiilor specializate străine și internaționale să folosească forța fizică, mijloacele speciale şi armele de foc.
Mai exact, a fost amendat Articolul 3 litera c) din Legea nr. 218/2012 privind modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor speciale şi a armelor de foc. Articolul 3 prevede că subiecți ai prezentei legi sunt: cetăţenii străini angajaţi ai serviciilor speciale care au sosit în Republica Moldova în scopul asigurării protecţiei şi pazei demnitarilor de stat şi care au fost notificaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare, avînd dreptul temporar de portarmă. Acum în urma modificării operate, după cuvântul angajați a fost introdus textul „ai agențiilor specializate străine și internaționale,”, iar după cuvintele „în scopul” se introduc cuvintele „participării la operațiuni comune prevăzute de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte sau”.
A fost modificat și Articolul 2 alineatul (2) litera b) din Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, care stabilește categoriile de cetățeni străini care nu cad sub incidența acestei legi, adică asupra cărora nu se extinde cadrul general juridic privind libera circulaţie şi imigrarea cetăţenilor străini pe teritoriul Republicii Moldova.
Alinatul 2 al Articolului 2 stipulează: “cu excepţia situaţiilor în care, pentru raţiuni de securitate naţională sau de ordine publică, se impune returnarea de pe teritoriul Republicii Moldova, sub incidenţa prezentei legi nu cad” – și urmează unemerarea categoriilor categoriile din litera b: forţa militară străină, componenta civilă care o însoţeşte şi efectivele formaţiunilor speciale antitero străine, care desfăşoară activităţi comune pe teritoriul ţării în baza tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte.
Acum, după cuvintele ,,antitero străine” se introduc cuvintele ,,precum și reprezentanții agențiilor specializate străine și internaționale”. Adică aceștia nici “nu vor putea returnați de pe teritoriul țării”.
Vom menționa că în comunicatul de presă emis de parlamentul de la Chișinău prevederile acestei legi votată în prima lectură au fost prezentate de o altă manieră, mult mai voalată.
“Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de ratificare a ACORDULUI între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova (FRONTEX)”, se arată în comunicat.
Iar scopul acestui act este prezentat în felul următor: “Scopul principal al documentului este crearea cadrului legal pentru detașarea unor experți ai FRONTEX care să acorde Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al Ministerului Afacerilor Interne suportul necesar în gestionarea crizei regionale și a fluxului de refugiați de la frontiera moldo-ucraineană. Toate cheltuielile legate aferente activității experților FRONTEX în Republica Moldova vor fi acoperite de către Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă”.
Serviciul de presă al Parlamentului precizează că “actualmente, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Agenţia FRONTEX colaborează în baza unui Aranjament de lucru, semnat în august 2008, care prevede realizarea unui mandat limitat de către personalul FRONTEX detașat pe teritoriul Republicii Moldova în cadrul activităților comune, având statut de observatori”.
Acordul între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind activitățile operative desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Republica Moldova a fost semnat la data de 17 martie 2022, la Bruxelles.
Politică
Ultima oră: SIS are un nou director - cine este acesta