Germania, responsabilă directă pentru cele două războaie mondiale care au făcut ravagii în Europa și în întreaga lume, pornește din nou, pe calea înarmării, cu consecințe greu previzibile în viitor.
După luni de negocieri, clasa politică germană a ajuns la un acord: deblocarea a 100 de miliarde de euro pentru reînarmarea Germaniei. Se va constitui un ”fond excepțional”, finanțat prin datorii suplimentare.
Cum legislația constituțională germană este destul de strictă cu îndatorarea publică, puterea și opoziția au căzut de acord să o încalce excepțional. Astfel înarmarea Germaniei se va face neconstituțional, în acceptul întregii clase politice.
Inițiativa cancelarului Olaf Scholz, anunțată încă din luna februarie, s-a lovit de dificultățile de negocieri cu opoziția ”conservatoare”, creștin democrații din CDU/CSU. Aceștia i-au reproșat însă nu dorința de înarmare ci ”timiditatea” în a oferi ajutor militar regimului de la Kiev.
NATO salută această inițiativă care, dacă ținem cont de declarația ”fondatoare” cu privire la scopul alianței făcută de primul ei secretar general, consfințește tocmai eșecul ei. Lord Ismay, primul secretar general al NATO a devenit celebru pentru explicația existenței alianței: ”keep the Russians out, the Americans in, and the Germans down”.
În acest moment singurul lucru real din aceste obiective inițiale ale NATO este acela că americanii sunt încă implicați, în ciuda voinței fostului președinte Trump de a rediscuta rolul SUA în alianță.