BUCUREŞTI, 29 mai - Sputnik. Prin închiderea Nord Stream 1 şi forţarea livrării de gaze din Rusia prin Ucraina, Kievul speră să creeze o dependenţă a statelor UE faţă de interesele Ucrainei şi să facă şi mai sensibilă pentru Europa criza ucraineană.
Germania a oprit deja proiectul mixt pentru conducta Nord Stream 2, sub presiunea sancţiunilor impuse Rusiei în luna februarie. Însă presiunile asupra Germaniei de a închide şi Nord Stream 1 s-au făcut încă din acel moment, Polonia fiind în fruntea statelor ce au pus presiune pe Berlin.
Printre investitorii în Nord Stream 1 se află Gazprom, companiile germane Wintershall DEA, PEG Infrastruktur E.ON, firma olandeză Gasunie şi cea franceză Engie, proiectul fiind astfel unul pan-european. În 2021, conducta a livrat peste 59 de miliarde de metri cubi de gaz de la Viborg, Rusia, în vestul Europei.
Devierea livrărilor de la gazoductul existent Nord Stream 1 ar putea fi greu de acceptat pentru Germania și pentru restul Europei, nu doar pentru că acest lucru ar transforma Ucraina într-un actor ce poate şantaja Europa, ci şi din pricina condiţiilor de război din statul fost sovietic. Însă este de aşteptat ca presiunilor Ucrainei să se alăture şi presiunile Statelor Unite.