CHIȘINĂU, 18 mai – Sputnik. Republica Moldova vrea să-și păstreze statutul de țară neutră, actuala guvernare va insista asupra integrării europene, dar și asupra dialogului cu Tiraspolul în vederea soluționării pașnice a conflictului transnistrean. Declarații în acest sens a făcut premierul moldovean Natalia Gavrilița într-un interviu pentru Corriere della Sera.
„Neutralitatea Moldovei este instituită prin constituție și se bucură de susținere largă din partea populației”, a declarat Gavrilița.
Potrivit ei, este cazul să fie luată în calcul posibilitatea extinderii conflictului din Ucraina pe teritoriul Moldovei ca pe un „pericol aparte”.
„Știm că există acest risc... dar deocamdată acesta pare a fi un pericol aparte”, a menționat premierul.
Ea a comentat și incidentele recente din regiunea transnistreană, spunând că „sunt părți interesate care încearcă să destabilizeze situația și să ne atragă într-un război pe care noi nu-l dorim”.
„Urmărim cu atenție situația și ne pregătim pentru diferite scenarii. Noi nu avem un control efectiv asupra Transnistriei, care deja de 30 de ani este condusă de separatiști susținuți de Rusia”, a mai spus premierul.
Gavrilița speră la „continuarea procesului de reintegrare și că va fi găsită o soluție pașnică pentru această situație”.
Premierul moldovean a fost întrebată și despre cererea de aderare la UE, depusă de Chișinău. Gavrilița a spus că este vorba despre un pas simbolic, dar foarte important. Ea înțelege, totodată, că e cale foarte lungă până la calitatea de membru al UE.
O altă temă comentată de Gavrilița a fost cea a sancțiunilor contra Rusiei la care recurg mai multe state occidentale. Conducerea Moldovei, a subliniat Gavrilița, a aderat „la multe declarații de condamnare a războiului contra Ucrainei” și a întreprins în acest sens „toate acțiunile posibile ce corespund resurselor noastre”. „Prietenii ucraineni știu despre ce este vorba”, a precizat demnitarul.
Ea a mai spus că din cauza evenimentelor din Ucraina au de suferit exporturile moldovenești, în speciale e vorba despre faptul că Moldova a pierdut posibilitatea de a exporta pe piețele rusă, belarusă și ucraineană.