Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ministrul sârb de Externe critică cererea de aderare a Kosovo la Consiliul Europei

Prin cererea sa de aderare la Consiliul Europei, Pristina a arătat că nu se așteaptă să negocieze cu Belgradul și că nu intenționează să onoreze acordurile încheiate, a declarat ministrul sârb de Externe Nikola Selakovic.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Președintele sârb Aleksandar Vucic a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Națională în contextul prezentării cererii autoproclamatei Republici Kosovo de a adera la Consiliul Europei. În opinia președintelui, această solicitare „este o încălcare nu numai a dreptului internațional, ci și a tuturor normelor și a rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU”.
„Prinstina, prin prezentarea unei cereri oficiale de aderare a autoproclamatei Kosovo la Consiliul Europei, a arătat că nu respectă acordul la care s-a ajuns [la Washington], nici cuvântul dat, nici poziția țării cu care a încheiat acordul. În acest fel, Pristina a arătat că nu intenționează să se ajungă la nicio soluție prin dialog cu Belgradul, ci a ales calea pașilor unilaterali”, a declarat ministrul sârb de Externe Nikola Selakovic după ședința Consiliului de Securitate.
Șeful diplomației sârbe a mai subliniat că Belgradul se află sub „presiuni externe teribile pentru a accepta în mod voluntar încălcarea integrității teritoriale” a Serbiei.
Selakovic a subliniat, de asemenea, că autoritățile sârbe vor continua să facă eforturi pentru retragerea recunoașterii Kosovo de către țările terțe și a asigurat că alte patru state sunt dispuse să facă acest pas.
„Prin acest gest, dăm ocazia statelor membre ale Consiliului Europei să nu demareze procedura de acceptare a Kosovo în iunie, arătându-ne astfel disponibilitatea pentru discuții și dialog”, a adăugat ministrul sârb de Externe.
Rusia
Aderarea Finlandei la NATO va declanșa măsuri de răspuns ale Moscovei
Acordul de la Washington dintre Serbia și autoproclamata Republică Kosovo a fost semnat în septembrie 2020 și prevede normalizarea economică între cele două părți.
Potrivit documentului, Serbia, pentru o perioadă de un an, a fost de acord să nu împiedice alte state să recunoască republica autoproclamată, în timp ce Kosovo a fost de acord să nu solicite aderarea la organizațiile internaționale pentru aceeași perioadă.
Kosovo și-a proclamat unilateral independența față de Serbia la 17 februarie 2008.
În prezent, independența Kosovo este susținută de Statele Unite, Canada și majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, dar nu este recunoscută de Serbia, Rusia, China, Spania, Grecia, Iran și alte țări.
Editoriale
Occidentul a creat în Ucraina un titan militar, care îl va distruge