Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Politico: UE va intra în datorii pentru Ucraina

Se relatează că Bruxelles-ul are în plan o emitere de obligațiuni în valoare de 15 miliarde de euro pentru a finanța cheltuielile guvernului ucrainean.
Sputnik
CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Uniunea Europeană intenționează să finanțeze cheltuielile guvernului de la Kiev pentru cel puțin trei luni, a informat luni Politico Europe, citând surse diplomatice. Astfel, 15 miliarde de euro vor fi colectate printr-o nouă emitere de datorie, folosind schema stabilită pentru redresarea în urma pandemiei de Covid-19.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis International Monetary Fund (FMI) că are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a plăti salarii, pensii și alte cheltuieli guvernamentale.
SUA s-au angajat să aloce o treime din suma respectivă pentru următoarele trei luni. UE intenționează să completeze diferența cu obligațiuni speciale, potrivit Politico, citat de RT.
Comisia Europeană (CE) a informat vineri ambasadorii țărilor membre despre plan, potrivit ziarului. Acesta presupune emiterea datoriei folosind garanții din partea țărilor membre ale UE. Schema este structurată după programul SURE folosit pentru a strânge 100 de miliarde de euro ca ajutor pentru cetățenii din UE care și-au pierdut locul de muncă din cauza blocajelor anti-Covid-19. Această datorie a fost apoi securitizată ca obligațiuni cuprinse între 5 şi 30 de ani.
„De câte ori există o problemă cu banii, [Comisia] spune SURE!”, a spus un diplomat citat de Politico.
Editoriale
De ce lui Biden îi este frică să fie în aceeași fotografie cu Putin
Planul ar putea fi dezvăluit din 18 mai și cel puțin trei țări - Austria, Germania și Grecia - au cerut opțiuni alternative, potrivit ziarului. Se relatează că ţările speră ca şi state non-UE, precum Japonia, Norvegia şi Marea Britanie, să contribuie, astfel încât UE să sufere o povară mai mică a datoriei. De asemenea, Franța a propus ca liderii statelor UE să discute problema într-un summit la sfârșitul lunii mai.
Între timp, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a propus o altă opțiune pentru finanțarea reconstruirii Ucrainei: confiscarea rezervelor valutare rusești îngheţate în prezent în urma sancțiunilor din partea UE. Borrell a dat exemplul Washingtonului care a confiscat fondurile Băncii Centrale Afgane după ce SUA s-au retras din Afganistan și talibanii au preluat puterea.
În februarie, președintele american Joe Biden a confiscat jumătate din cele 7 miliarde de dolari în activele Afganistan Bank deținute în instituțiile financiare americane, spunând că suma va merge către compensarea victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie, în timp ce cealaltă jumătate va fi alocată „în beneficiul poporul afgan și pentru viitorul Afganistanului”, deși nu a specificat cum se va întâmpla acest lucru.
New York Times a descris măsura ca fiind „extrem de neobișnuită”, talibanii au denunțat-o drept furt și chiar fostul președinte susținut de SUA al Afganistanului, Hamid Karzai, a descris-o ca fiind „nedreaptă și o atrocitate împotriva poporului afgan”.
Internațional
Un fost ambasador al Franței susține poziția Rusiei privind neextinderea NATO