Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kremlin: propunerile radicalilor de la Azovstal, similare cu cele ale teroriștilor sirieni

Propunerile radicalilor ucraineni blocaţi în uzina metalurgică din Mariupol, de a da la schimb civili pentru alimente și medicamente, seamănă cu cerințele teroriștilor din Siria, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Sputnik
CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. „Desigur, președintele primește toate informațiile și, desigur, este conștient de tot ce se întâmplă. În ceea ce privește cererile naționaliștilor, care se refugiază în spațiile subterane ale uzinei, (…) acestea sunt foarte similare cu propunerile exprimate de teroriștii din Siria și din alte locuri”, a declarat Peskov.
Anterior, un reprezentant al sediului operațiunii pentru eliberarea uzinei a declarat pentru Sputnik că radicalii ucraineni care sunt în Azovstal s-au oferit să facă schimb de civili pentru alimente și medicamente.
Peskov a adăugat că armata rusească continuă să blocheze incinta uzinei, iar funcționarea coridoarelor umanitare se menţine.
Întrebat dacă blocajul teritoriului uzinei Azovstal continuă de-a lungul perimetrului său de către trupele rusești și ale republicilor populare Donețk și Lugansk, Peskov a răspuns: „Desigur” și a adăugat că acolo coridoarele umanitare rămân în mod regulat deschise.
Comentând știrile răspândite de partea ucraineană potrivit cărora armata rusă a intrat în uzină, purtătorul de cuvânt a adăugat că se știe că „partea ucraineană și, în special, cei care se ascund în incinta uzinei, produc o mulțime de informații false”.
Politică
Posibilitatea de a oferi Ucrainei echipament militar ar fi fost discutată la Kiev
„Președintele și comandantul șef au dat ordinul în mod public să se evite efectuarea unui atac. Alte ordine nu au ajuns”, a spus Peskov.

Sprijin militar acordat de Occident Kievului

De asemenea, Peskov a declarat că informațiile și armele pe care Statele Unite, Regatul Unit și NATO le furnizează Kievului nu contribuie la rezolvarea rapidă a conflictului în Ucraina.
„Armata noastră este conștientă de faptul că Statele Unite, Regatul Unit și NATO trimit în mod constant date secrete către Forțele Armate din Ucraina. Acestea (…), împreună cu armele pe care aceleași țări și Alianța le furnizează Ucrainei (...) nu contribuie la încetarea promptă a operațiunii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Sputnik Mundo.
În același timp, Peskov a subliniat că acțiunile Occidentului nu pot împiedica atingerea obiectivelor pe care le are operațiunea militară specială.
Când Republica Populară Donețk a fost proclamată independentă de guvernul ucrainean în 2014, Mariupolul, cu 450.000 de locuitori, era al doilea cel mai important oraș din republică după Donețk. În iunie a aceluiași an, armata ucraineană a recăpătat controlul asupra orașului, în timp ce în suburbiile lor estice au continuat ostilitățile.