Analiză de Serghei Andreev.
Cercetătorii independenți vorbesc despre sume care de multe ori mai mari față de ceea ce a anunțat Pentagonul. Cam cât costă să lupți în lumea modernă - în materialul RIA Novosti.
„Un miliard pe zi”
În 2009, președintele Barack Obama a decis să mărească contingentul din Afganistan. I s-a reproșat: este foarte scump să lupți.
Au început să calculeze - atât Pentagonul, cât și în senatorii. Desigur, rezultatele au fost diferite: departamentul militar a estimat costurile pentru șapte ani la 156 de miliarde de dolari, parlamentarii - la 227.
Au fost conectai experții. Analiștii au propus o nouă metodă: să estimeze cât costă întreținerea unui soldat timp de șase luni. S-au luat în calcul salariile, mâncarea, echipamentele, logistica – inclusiv transportul aerian peste ocean. Nu au fost luate în considerare asistența medicală, plățile de asigurări în caz de deces sau vătămare, precum și pensia după concediere.
Concluzia: un milion de dolari de persoană. În acel moment, în Afganistan erau aproximativ 70.000 de soldați americani.
Cu toate acestea, discuția publică nu a împiedicat Casa Albă să trimită în război încă 35.000 de luptători (câte 5 mii pe trimestru, ca parte a unei rotații). Iar în 2010 pe drumurile afgane au apărut tacurile „Abrams”, pentru prima dată în întreaga campanie, ceea ce i-a înfuriat și mai tare pe sceptici. Cert este că acest tanc nu este doar cel mai scump (8,6 milioane de dolari pe unitate), ci și cel mai „lacom”: are nevoie de 1650 de litri de combustibil la 100 de kilometri. Și, să zicem, în timpul Furtunii în Deșert, echipamentul militar era alimentat la fiecare cinci ore.
"După cum știm, în orice campanie militară, majoritatea fondurilor sunt destinate combustibilului. În conflictele de dimensiuni medii, acest lucru este de aproximativ un miliard de dolari pe zi", a spus analistul militar Tim Hibbets.
Lideri la cheltuieli
De-a lungul anilor, cheltuielile au crescut. Campania s-a blocat, nu au fost succese, iar americanii au folosit arme din ce în ce mai moderne. Așadar, în 2017, avioanele de luptă F-22 Raptor au urcat pe cer deasupra Kabulului la 339 de milioane de dolari fiecare bucată. Ora de zbor - 69 de mii.
„Invizibilele” strategice B-2 Spirit a fost principala forță de atac în toți cei 20 de ani de campanie. O oră în aer pentru acestea se ridică până la 170 de mii de dolari. Bombardierul în sine valorează aproximativ două miliarde.
Potrivit jurnaliştilor americani, toate aceste preţuri sunt foarte umflate. Industria americană de apărare are, în general, pofte excesive.
"Cu cât se cheltuiește mai mult pentru complexul militar-industrial, cu atât capacitatea de apărare este mai mică. Pentru că fiecare achiziție o face pe următoarea mai scumpă. Un F-35 costă acum o sută de milioane (în 2020 - 78 – nota red.), portavionul nuclear Ford - 15 miliarde, și fără avioane”, explică Harlan Ullman, consultant senior la Atlantic Council.
Costul acelorași „Spirit” s-a dublat în 15 ani. Deloc surprinzător, bugetul apărării este umflat constant: în 2018 era de 700 de miliarde de dolari, acum este de 740 de miliarde.
Și în legătură cu conflictul din Ucraina, Pentagonul a cerut și mai mult: 773 de miliarde. Dacă Congresul aprobă, va fi un record.
Statele Unite au fost un lider în cheltuielile militare de mulți ani. China, care se află pe locul doi, avea 252 de miliarde în 2020 (date de la Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm - SIPRI), India - 72,9, Rusia - 61,7, Marea Britanie - 59,2.
„Doar al Doilea Război Mondial a fost mai scump”
Mulți experți critică calculele SIPRI din cauza faptului că se iau ca bază „cheltuielile totale de securitate”, care includ atât costurile armatei, cât și, de exemplu, serviciile speciale. În ceea ce privește Statele Unite, este destul de dificil să se evidențieze din suma totală ceea ce a fost cheltuit pentru Afganistan.
Reprezentanții Pentagonului în 2019 au vorbit despre 778 de miliarde de dolari. Totuși, acest lucru nu ia în considerare, de exemplu, costul întreținerii bazelor aeriene din Pakistan, pe care americanii le-au folosit în mod activ. Nici acolo nu au fost cheltuieli logistice - același transfer de soldați pe Hercules (cele mai scumpe vehicule de transport din lume) sau aprovizionarea cu combustibil. Nu există nicio ajustare pentru inflație.
Informații alternative au fost furnizate de Institutul Watson, care studiază conflictele militare din întreaga lume. De fapt, vorbim de trilioane.
„Dacă luăm toate campaniile SUA după atacurile din 11 septembrie, și acestea sunt Afganistan, Irak și Siria, atunci suma ajunge la opt trilioane. Doar cel de-al Doilea Război Mondial a fost mai scump", spun experții.
Aproape 2,3 trilioane au fost cheltuite direct pentru operațiuni militare. Încă trei sunt „costuri indirecte” asociate atât cu „îmbunătățirea securității în interiorul Americii”, cât și cu inflația. O jumătate de trilion - pentru tratamentul și reabilitarea psihologică a veteranilor. Aproape 2,5 - pentru plățile către participanții la acțiunile militare.
Aceste statistici au șocat publicul. Autoritățile au fost obligate să publice cât mai multe informații despre campaniile militare, precum și despre lupta împotriva terorismului. În special, în ciuda promisiunilor, Casa Albă nu a închis rețeaua de închisori pentru teroriști. Același infam Guantanamo, potrivit presei americane, este pe deplin funcțional și este încă ascuns de privirile indiscrete.
„Fie bani, fie jertfe”
În total, războiul afgan l-a costat pe fiecare american 20 000 de dolari. Fără a ține cont de pierderile din cauza echipamentelor și armelor abandonate, Pentagonul, grăbit să se evacueze de urgență, a lăsat talibanilor o mulțime de echipamente militare moderne.
În același timp, economiștii discută în contradictoriu dacă acțiunile militare au devenit sau nu mai costisitoare. Pe de o parte, statele cheltuiesc mai puțin pentru apărare în raport cu PIB-ul: din anii 1960, cifra a scăzut de la 6,5 la trei procente. Pe de altă parte, costul armelor crește în fiecare an. În 2019, potrivit Institutului pentru Economie și Pace (IEP), cheltuielile globale pentru conflictele armate au ajuns la 14 trilioane de dolari.
"Dacă am distribui acești bani locuitorilor Pământului, fiecare ar primi câte cinci dolari. Și nouă la sută din umanitate trăiește cu 1,9 dolari pe zi", au observat cercetătorii.
Mai mult, beneficiile campaniilor militare sunt din ce în ce mai iluzorii. Evenimentele din Irak și Afganistan au arătat acest lucru în mod deosebit de clar: Washingtonul, de fapt, nu a recuperat nici măcar o zecime din costuri.
"Problema este, ceea ce încă nu e clar, cum se numără. Da, armele costă bugetul tot mai mult în fiecare an. Dar o lovitură de înaltă precizie va salva viețile a sute de oameni. Același lucru este valabil, de exemplu, în cazul sistemelor informaționale pentru controlul luptei sau robotică”, explică politologul militar Alexander Perendjiev.
Astăzi, tot mai multe armate, spune el, pun preț pe această abordare. Prin urmare, subliniază expertul, „a devenit mai scump anume să câștigi războiul” și nu „doar să lupți”.