Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unii beneficiari de ajutor social ar putea rămâne fără bani: Care este motivul

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a Legii cu privire la ajutorul social.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Beneficiarii de ajutor social care sunt capabili să muncească vor fi ajutați să se angajeze în câmpul muncii. Totodată, acestora li se va reduce gradual cuantumul ajutorului social și le va fi limitată durata aflării acestora în programul de ajutor social.
Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de modificare a Legii cu privire la ajutorul social. Documentul prevede reformarea programului de ajutor social în vederea susținerii celor mai vulnerabile categorii ale populației.
O prevedere a proiectului se referă la creșterea numărului de familii cu copii care vor putea fi incluse în programul de ajutor social prin majorarea venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil, dar și a plafonului de eligibilitate a veniturilor pentru salariații cu copii.
La fel, noua lege stabilește că de dreptul la ajutor social și/sau la ajutor social, pe perioada rece a anului, vor putea beneficia familiile defavorizate care îngrijesc de copii până la vârsta de șapte ani și se va stabili un venit lunar minim garantat separat pentru copii, față de cel pentru adulți.
Cuantumul standard pentru venitul lunar minim garantat pentru un copil și pentru un adult, se va stabili anual de către Guvern, prin raportarea la minimul de existență pentru anul în curs.
Politică
Legea cu privire la Procuratură a fost modificată - detalii
De asemenea, proiectul vizează o protecție sporită a persoanelor cu dizabilitate severă, astfel se va majora venitul lunar minim garantat pentru copii cu dizabilitate severă de la 50 la 60 la sută, iar pentru adulți de la 30 la 50 la sută.
Noile modificări propun includerea zilierilor în programul de ajutor social și încurajarea acestora să activeze legal, prin oferirea dreptului de a beneficia de ajutor social lucrătorilor în agricultură și ignorarea veniturilor acestora la stabilirea dreptului la ajutor social.
Totodată, proiectul prevede revizuirea anchetei sociale, prin ajutarea parametrilor acesteia la realitățile actuale. Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în luna decembrie 2021 de ajutor social au beneficiat 37 322 de gospodării sau 83 796 de persoane.