CHIȘINĂU, 7 apr - Sputnik În debutul ședinței plenare de astăzi, deputații au ținut astăzi un minut de reculegere în memoria victimelor din aprilie 2009.
„Să ținem un minut de reculegere pentru cei care în acele evenimente tulbure am avut și pierderi de vieți omenești. Pentru toți cei care au decedat în acele evenimente”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Totodată, Grosu a solicitat Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului să desfășoară audieri cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009.
„Au trecut 13 ani, dar noi încă nu avem un dosar ca să vedem cine e vinovat și, cel mai important, să fie tras la răspundere. Astfel, solicit Comisiei securitate națională să organizeze audieri”, a declarat șeful Legislativului.
Și președintele țării, Maia Sandu, a declarat astăzi că cei care au fost vinovați în cazul 7 aprilie urmează a fi sancționați.
„În cazul acestui dosar extrem de important, ca și în cazul multor altor dosare importante nu am văzut finalitate până acum. Îmi exprim speranța ca astăzi în procuratura nu au mai rămas oameni interesați să pună piedici pentru ca lucrurile să fie cercetate și să vedem rezultatele acestor investigații și sancționarea celor care se fac vinovați de agresiunea împotriva tinerilor și oamenilor în general. Sper foarte mult că ajungem la o etapa în care în procuratura nu vor mai fi oameni care să pună piedici și vom vedea o finalitate pe cercetarea acestui caz”, a declarat Sandu.
Amintim că astăzi se împlinesc 13 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Mai mulți tineri au ieșit în stradă unde au fost maltratați, iar unii și-au pierdut viața. În rezultatul evenimentelor, au fost adresate 77 de plângeri pe numele polițiștilor, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 de procese penale.