Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună pentru agricultori: Cine ar putea beneficia în acest an de subvenții

În acest an, de subvenții din partea statului vor putea beneficia mai multe categorii de agricultori.
Sputnik
CHIȘINĂU, 3 apr – Sputnik. Fondul de subvenționare în agricultură va fi majorat în acest an până la 1,75 miliarde lei, comparativ cu 1,1 miliarde de lei, în 2021. Un proiect în acest sens este pregătit pentru a fi semnat de miniștrii la următoarea ședință a Guvernului.
Premierul Nataliei Gavrilița, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul a schimbat formula de acordare a ajutoarelor din partea statului pentru producători. Dacă anterior banii, în cea mai mare parte, ajungeau la producători mari, din acest an vor fi patru categorii distincte de beneficiari - producători mari, medii, mici și micro-producători.
„Pentru Guvern toți agricultorii sunt importanți, iar de susținere au nevoie nu doar deținătorii de mii de hectare, ci și micii producători sau cei care au o afacere de familie și care, la fel, întâmpină greutăți în contextul creșterii de prețuri generate de război”, a menționat Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a anunțat că a fost extinsă și aria de intervenție a subvențiilor. Acestea vor putea compensa:
30% din valoarea accizei la motorină utilizată în agricultură;
până la 200 de mii de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și, suplimentar, până la 150 mii lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiționale. Măsura are drept scop asigurarea mijloacelor circulante.
până la 1.5 mln lei pentru construcția instalațiilor de producere a energiei regenerabile.
Totodată, din Fondul de subvenționare va fi susținută înființarea plantațiilor multianuale doar cu soiuri înscrise în cataloagele UE al soiurilor de plante agricole. O altă noutate este că Guvernul va subvenționa practicile de eficiență energetică prin compensarea de 50% din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2000 lei per hectar. De subvenții vor beneficia și instituțiile de învățământ și de cercetare-inovare din domeniul agricol și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații.
Economie
Remitențele rămân a fi o sursă de venit foarte importantă pentru moldoveni