CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Un lot de ajutor umanitar în valoare de 50 de mii de euro a fost oferit de Slovacia Republicii Moldova. Ajutorul umanitar constă din hrană, seringi și materiale de prima necesitate și este oferit pentru a ajuta refugiații din Ucraina.
Despre aceasta a anunțat președintele Slovaciei, Zuzana Čaputová, în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele țării noastre, Maia Sandu.
„Mă bucur că am reușit să organizăm un ajutor umanitar țării voastre, deși știm că aveți nevoie de mai multă susținere. Este vorba de un lot în sumă de 50 de mii de euro, care cuprinde hrană, seringi, și materiale de prima necesitate”, a declarat președintele Slovaciei.
La rândul său, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a mulțumit omologului din Slovacia pentru ajutorul acordat.
„Suntem recunoscători pentru tot efortul depus pentru a ne ajuta, inclusiv cel prin care oferă burse pentru studenții moldoveni de a-și face studiile în Slovacia. Mizăm pe sprijinul Slovaciei de a susține cererea Republicii Moldova de declararea a țării noastre drept candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a spus Maia Sandu.
Totodată, șeful statului a menționat că Republica Moldova are nevoie de susținere mult mai consistentă pentru a putea face față valului de refugiați.
Președintele Slovaciei a spus că la sfârșitul acestei săptămâni, trei miniștri de Externe ai Slovaciei, Cehiei și Austriei vor sosi într-o vizită de lucru în țara noastră, unde urmează să stabilească noi acțiuni de donare Republicii Moldova.
La fel, Zuzana Čaputová a menționat că țara sa susține eforturile orientate spre Uniunea Europeană, întreprinse de Republica Moldova și a anunțat sprijinul Republicii Slovace în acest sens.
Întrebată dacă există pericol iminent pentru Republica Moldova în această perioadă, Maia Sandu a precizat că este îngrijorată în continuare de evenimentele din regiune, dar că anumite informații care ar confirma un risc iminent nu deține.
„Nu am informații despre un risc iminent pentru Republica Moldova în această perioadă. Avem vulnerabilități majore de securitate, suntem foarte aproape de război, la câțiva kilometri. Suntem o țară cu neutralitatea scrisă în Constituție, dar această neutralitate nu este respectată de toți. Avem o armată străină pe teritoriul țării noastre, armata rusă, iar toate acestea creează vulnerabilități”, a declarat Maia Sandu.
Șeful statului a mai spus că autoritățile de la Chișinău fac tot posibilul pentru a proteja cetățenii Republicii Moldova de un eventual pericol.