Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Oficial: în Moldova sunt destui fertilizanți pentru anul 2022, doar că-s foarte scumpi

Cantitatea de fertilizanți aproape că acoperă necesarul sezonului agricol 2022, însă prețurile sunt o problemă foarte grea pentru fermieri.
Sputnik
CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Ministrul moldovean al agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, susține că în acest an sectorul agricol practic este asigurat cu fertilizanți, întrucât până în prezent în țară au fost importate 68 de mii de tone de îngrășăminte minerale. Problema cea mare constă în prețul acestora.
Problema fertilizanților a fost discutată recent la o întâlnire a reprezentanților afacerilor din agricultură, la care a participat și ministrul de resort, Viorel Gherciu, conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
„Fertilizarea solului este absolut necesară și importantă pentru obținerea unei producții calitative și a unei productivități maxime în sectorul agricol. Din cauza conflictului ruso-ucrainean, o parte din fertilizanți au fost blocați pe teritoriul Ucrainei și a Federației Ruse. Conform datelor statistice, la ziua de astăzi, avem importate în țară 68.000 de tone de fertilizanți, cu 5 mii tone mai puțin decât anul trecut, în aceeași perioadă. În principiu, sectorul agricol este asigurat cu îngrășămintele necesare. Problema constă în prețul de achiziție a acestor produse, în contextul ultimilor scumpiri”, a declarat în cadrul întâlnirii ministrul Gherciu, citat de serviciul de presă al MAIA.
Sursa oficială mai scrie, cu referire la declarațiile ministrului, că „echipa MAIA a avut întâlniri constante cu fermierii și discuții constructive, s-a implicat plenar în soluționarea problemelor existente, în urma cărora am colectat sugestii. Ulterior, am elaborat un document de politici care a fost remis către Guvern, pentru a identifica cele mai optime soluții în susținerea suplimentară a agricultorilor", a declarat ministrul”.
Viorel Gherciu a dat asigurări că astfel de chestiuni precum sunt oferirea compensațiilor la achiziționarea fertilizanților, diversificarea piețelor externe de desfacere, promovarea exportului, restituirea accizelor la carburanți, rămân pe ordinea de zi a ministerului. Dar ce soluții anume deja au fost identificate, cine o să beneficieze de ele și care sunt proporțiile intervenției autorităților – la aceste întrebări un răspuns univoc încă nu a fost făcut public.
Analize și opinii
Producătorii agricoli au ridicat prețurile: Scumpirile vor continua – experți