Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Un nou împrumut pentru Moldova: 30 de milioane de euro de la BERD

Republica Moldova va accesa un împrumut pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar.
Sputnik
CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Republica Moldova va împrumuta 30 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” a fost votat în două lecturi în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului.
Împrumutul de stat extern din partea BERD, în valoare de 30 de milioane de euro, este pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar. O atenție prioritară va fi acordată clădirilor publice cu performanță energetică scăzută deținute sau administrate de autoritățile publice centrale și locale, cu accent pe instituții de menire socială.
Împrumutul va fi debursat în două tranșe – a câte 20 de milioane de euro și 10 milioane de euro. Iar valoarea totală a Proiectului ”Eficiența Energetică în Republica Moldova” constituie 75,5 de milioane de euro, inclusiv împrumutul BERD, un credit din partea Băncii Europene pentru Investiții și componenta de grant.
Urmează să fie stabilită lista beneficiarilor finali ai proiectului. Printre criteriile de selectare a instituțiilor sunt consumul specific de energie pe metru pătrat, potențialul de economie a energie, gradul de utilizare a clădirii. Durata de implementare a proiectului este planificată pentru perioada anilor 2022 - 2025.
Operațiunea militară din Ucraina
Iohannis: Îngrijorările legate de Republica Moldova nu au justificare