Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Decizie definitivă: Traian Băsescu a fost colaborator al Securității

Judecătorii ICCJ au stabilit, miercuri, că fostul președinte al României Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități, iar decizia este definitivă.
Sputnik
BUCUREȘTI, 23 mart - Sputnik. Potrivit decizie definitive a ICCJ, fostul președinte al României Traian Băsescu a fost colaborator al fostei Securități.
În septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat calitatea lui Traian Băsescu – Petrov de colaborator al Securității. Curtea de Apel a stabilit că:
„Notele informative date de Băsescu se circumscriu unor teme clasice de poliţie politică, specifice Securităţii, fiind vizate exclusiv chestiuni care ţin de viaţa privată sau de dreptul la liberă circulaţie al persoanelor”
„Băsescu a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”
„Băsescu mai mult decât să prezinte faptele, le-a interpretat, afirmând că "am înţeles că D.C. ar fi dispus, în cazul în care ar reuşi să cunoască în străinătate o fată cu avere, să rămână acolo".”
„Prin furnizarea acestor informaţii, Băsescu a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în relatările sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare, cu încălcarea dreptului la viață privată şi a dreptului la liberă circulaţie şi, prin urmare, a vizat această consecinţă.”
„Ne aflăm în prezenţa unei îngrădiri efective a drepturilor cetăţeneşti, având în vedere măsurile dispuse pe marginea informaţiilor transmise de Băsescu”.
„În consecinţă, nesocotind interesele celor denunţaţi, Băsescu a vizat îngrădirea dreptului la viaţă privată în privinţa acestora, atât timp cât a acceptat că persoanele denunţate puteau să facă obiectul unor investigaţii suplimentare ale Securităţii, ca rezultat al denunţurilor sale.”

Reacția lui Băsescu

Traian Băsescu a scris pe contul său de socializare că a luat notă de decizia ICCJ pe care nu o va comenta public, așa cum a procedat de-a lungul întregului proces și a anunțat că va face demersurile legale la CEDO.
În urma acestei decizii, Traian Băsescu rămâne fără beneficiile pe viață prevăzute de lege pentru foștii președinți ai României. Printre beneficiile pe care le pierde Băsescu se numără o indemnizație lunară, o locuință de protocol gratuită și protecția SPP.
Parlamentul a adoptat la finalul anului trecut o lege care prevede ca drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român să fie retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.
Rusia
Avertismentul lui Lavrov privind urmările trimiterii de pacificatori NATO în Ucraina

Ce a pierdut Traian Băsescu

Fostul președinte a pierdut următoarele beneficii:
a) folosinţă gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar
b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu
c) paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza

Nume conspirativ 'Petrov'

Potrivit CNSAS, Băsescu dădea informații la Securitate despre comportamentul, atitudinea și poziția colegilor săi de facultate față de regimul comunist și semna note cu numele conspirativ ”Petrov”.
În timpul procesului, Traian Băsescu a spus: "Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (...) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale".

Reacția lui Ciutacu

Jurnalistul Victor Ciutacu a reacționat rapid după ce fostul președinte Traian Băsescu a fost declarat ca fiind fost colaborator al Securității de către ÎCCJ.
”Sunt surprins. Mă așteptam să o mușamalizeze. Să nu iasă nimic. Nu am nicio încredere în sistemul de justiție. Decizia nu e o surpriză. Legea care prevede ridicarea tuturor drepturilor foștilor șefi de stat este o porcărie. El nu beneficiază de acele drepturi în calitate de băiat bun, ci în calitate de fost șef de stat. Există o lege care spune că toți foștii șefi de stat beneficiază de acele facilități. A avut de ales, el putea să nu colaboreze cu Securitatea. El trebuia să nu pozeze în anti securist”, a declarat Victor Ciutacu.
Rusia
Comitet din Rusia, anchetă în România: Mormintele ostașilor sovietici, profanate