CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. În cadrul întrevederii, menționează sursa citată, autoritățile moldovene au primit asigurări din partea înaltului oaspete european că „UE va rămâne alături de Republica Moldova în depășirea provocărilor cu care se confruntă, remarcând eforturile Guvernului de la Chișinău, atât în gestionarea crizei actuale, cât și în avansarea pe agenda de reforme”.
Mai mult, Enrique Mora a spus că „de la investire și până acum, Executivul (actual, condus de Gavrilița, n.red.) a luat decizii rapide si de impact și în ceea ce ține de reforme anti-corupție, fortificarea justiției și a instituțiilor statului. O să continuam să vă ajutăm cu tot ce putem, ca să susținem reformele începute și parcursul vostru european”, a spus Enrique Mora.
„Prim-ministra a subliniat că actualmente, eforturile autorităților de la Chișinău sunt orientate spre atenuarea impactului economic al războiului, depășirea consecințelor umanitare și a crizei refugiaților – în prezent 105 mii de cetățeni străini rămân pe teritoriul țării noastre”, mai scrie sursa citată.
Totodată, Gavrilița a pus în discuție și chestiunea aderării Republicii Moldova la EU. Anterior Chișinăul sub actuala conducere politică a depus și o cerere de aderare la comunitate. Însă nici Bruxelles-ul și nici oaspetele european care s-a întâlnit azi cu Natalia Gavriliță, adică Enrique Mora, nu i-au oferit până în prezent Republicii Moldova nicio speranță concretă legată de eforturile Chișinăului de aderare la UE. Țara noastră în general și guvernul în mod special au fost lăudați pentru reforme și chiar încurajați să o țină tot așa. Și, în fond, cam atât.
Totuși, cei doi oficiali „au salutat noul format de dialog moldo-comunitar în domeniul politicii externe și de securitate, lansat în urma deciziei Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, din 28 octombrie 2021”.
În opinia Guvernului de la Chișinău, „această platformă va oferi părților posibilitatea de a discuta situația din regiune, provocările la adresa securității și stabilității regionale”.
De asemenea, Natalia Gavrilița a apreciat sprijinul statelor membre UE, inclusiv în procesul de gestionare a fluxului de refugiați, accentuând că Uniunea Europeană rămâne principalul partener al Republicii Moldova, iar opțiunea europeană a țării noastre este ireversibilă.
Șefa executivului moldovean i-a amintit lui Enrique Mora despre faptul că Moldova a depus o cerere de aderare la UE. Mai mult, Gavrilița a subliniat că „depunerea cererii de aderare de către țara noastră la UE este o expresie fermă a atașamentului față de valorile și aspirațiile europene. Totodată, criza din Ucraina a reorientat temporar eforturile noastre pe gestionarea urgențelor imediate, dar sperăm să revenim la normalitate cât se poate de curând, să avansăm pe implementarea Acordului de Asociere și să construim, viitorul țării noastre în UE”.
În comunicat nu ni se spune ce părere are Enrique Mora despre cererea de aderare a Moldovei la UE. Însă acesta, potrivit sursei citate, „a dat asigurări că UE va rămâne alături de Republica Moldova în depășirea provocărilor cu care se confruntă, remarcând eforturile Guvernului de la Chișinău, atât în gestionarea crizei actuale, cât și în avansarea pe agenda de reforme”.