Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Scumpirile continuă: Prețul la carburanți crește și mâine

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon pentru carburanți.
Sputnik
CHIȘINĂU, 15 mart - Sputnik. Prețurile la carburanți ar putea crește și mâine. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a publicat noile prețuri plafon valabile pentru 16 martie.
Astfel, prețul pentru un litru de benzină 95 ar putea crește cu încă 13 bani și să coste 27,72 de lei. Litrul de motorină s-ar putea majora cu 28 de bani, astfel va ajunge să coste 26,91 de lei.
ANRE precizează că la baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard stau 4 componente:
valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar)
acciza
taxa pe valoare adăugată
marja comercială specifică (se modifică semestrial de către Agenție).
Prețul unei tone de benzină sau motorină se stabilește de rafinărie - în funcție de evoluția zilnică a cotațiilor internaționale Platts, exact după cum este reflectat și în prețul calculat de către ANRE.
Prin urmare, prețul actual la carburanți este influențat exclusiv de media pentru ultimele 14 zile a cotațiilor Platts. La moment această medie este încă într-o ușoară creștere din motivul majorărilor accelerate ce s-au înregistrat de la începutul lunii martie și până la data de 8 martie inclusiv, prețuri care și astăzi încă influențează nivelul mediu al cotațiilor.
Societate
Bucureștii îi îndeamnă pe români să facă provizii pentru dezastre