CHIȘINĂU, 6 mart - Sputnik. Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Antony J. Blinken, întreprinde o vizită de lucru în Republica Moldova. După întrevederea cu președintele Maia Sandu, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă comună.
Șeful statului a precizat că autoritățile de la Chișinău sunt recunoscătoare pentru asistența oferită de SUA.
„Pe 18 februarie s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii. Suntem recunoscători pentru asistența oferită de SUA, de peste 1,7 miliarde de dolari, care ne-a ajutat să ne consolidăm ca stat”, a declarat Maia Sandu.
Totodată, Maia Sandu a reiterat că țara noastră are nevoia de ajutorul comunității internaționale pentru ca oamenii și economia să facă față fluxului de refugiați din Ucraina.
La fel, președintele Republicii Moldova a menționat că își dorește ca dialogul politic și de securitate dintre cele două state să continue.
„Vrem să continuăm dialogul politic și de securitate între statele noastre, să dezvoltăm proiectele de reziliență energetică și să avansăm în dialogul pe justiție și colaborare în domeniul recuperării activelor furate de la cetățeni”, a declarat Maia Sandu.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că în regiunea transnistreană nu se observă schimbări cu caracter militar. La rândul său, Secretarul de Stat al SUA a declarat că Statele Unite „sprijină în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei și statutul de neutralitate, garantat de Constituție”.
„Noi sprijinim negocierile OSCE în formatul 5+2 pentru a găsi o soluție cuprinzătoare în conflictul transnistrean care respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova și un statut special”, a adăugat Blinken.
Ce ține de semnarea de către Republica Moldova a cererii de aderare la Uniunea Europeană, oficialul american a precizat că SUA sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova. Totodată, Blinken a precizat că este vitală interconectarea energetică a Republicii Moldova și obținerea unei independențe energetice.
„Securitatea energetică este un element critic în menținerea independenței și noi ne dorim să sprijinim Moldova în consolidarea securității energetice. Asta o facem atât prin sprijin financiar pentru dezvoltarea alternativelor resurselor, aducem și experți tehnici. Vom lucra strâns cu Republica Moldova pentru a realiza o diversificare mai mare a surselor, o securitate mai mare a sectorului energetic”, a menționat oficialul american.
Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii a mai spus că SUA va face tot posibilul pentru a ajuta Republica Moldova. Acesta a anunțat că președintele american Biden a cerut de la Congres alocarea a 2,7 miliarde de dolari pentru criza refugiaților din Ucraina.