CHIȘINĂU, 2 mart – Sputnik. Decizia Germaniei de a opri procesul de certificare a ”Nord Stream – 2” se va solda cu deteriorarea ireversibilă a relațiilor dintre Moscova și Berlin, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
„În acest context, am vrea să declarăm că decizia Berlinului de a opri proiectul se va solda cu prejudicii ireversibile pentru relațiile ruso-germane care, nu din vina noastră, și așa nu sunt prea bune în ultimii ani”, este menționat într-un comentariu pe site-ul MAE rus.
Consecința renunțării Berlinului la gazoductului ”Nord Stream – 2”va fi creșterea rapidă a prețurilor la gaze în Europa, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
"Pe lângă beneficiul reciproc, noul traseu are scopul de a contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze și a deveni un element stabilizator pentru piața gazelor din Europa. Se pare însă că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul previzibil, întrucât proiectul a devenit ostatic al legării lui artificiale de alte subiecte politice. Consecința inevitabilă a renunțării la ”Nord Stream – 2” va fi, după cum vedem deja, creșterea rapidă a prețurilor la gaze pe piața europeană”, a spus Zaharova într-un comentariu pe portalul Ministerului de Externe.
Poziția Rusiei cu privire la cooperarea energetică cu Germania nu s-a schimbat după decizia Berlinului de a opri certificarea ”Nord Stream – 2”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.
„În acest context, poziția noastră în ceea ce privește cooperarea energetică cu Germania și cu Europa în ansamblu rămâne neschimbată. Rusia a subliniat constant că NS-2 este un proiect pur economic, comercial, care a fost realizat în strictă conformitate cu legislația internațională, reglementările UE, legislația respectivă a statelor de coastă. Punerea la timp în funcțiune a acestei conducte de gaz ar fi atât în interesul Rusiei, cât și al Europeieste subliniat în comentariul publicat pe portalul MAE rus.
Pe 23 februarie, Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancțiuni împotriva companiei Nord Stream 2 AG și a directorului ei executiv Matthias Warnig. În afară de aceasta, instituția a publicat o licență generală care dispune finalizarea tuturor operațiunilor cu Nord Stream 2 AG până la 2 martie 2022.
Pe 24 februarie a anunțat începerea unei operațiuni militare speciale de demilitarizare a Ucrainei. Ca răspuns, Statele Unite, țările UE și o serie de alte state au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv împotriva celor mai mari bănci rusești.
Pe 24 februarie, Rusia a anunțat începerea unei operațiuni speciale în Ucraina. Președintele Vladimir Putin a numit drept obiectiv al operațiunii protejarea locuitorilor din RPD și LPR, care au fost supuși genocidului timp de opt ani. Ministerul rus al Apărării a subliniat că trupele rusești nu lovesc ținte civile pe teritoriul Ucrainei - doar infrastructură militară; populația civilă nu este în pericol.
Drept răspuns, țările occidentale au anunțat impunerea de noi sancțiuni. Uniunea Europeană a interzis operațiunile legate de gestionarea rezervelor și activelor Băncii Rusiei. Mai multe instituții financiare importante, inclusiv Sberbank și VTB, au intrat și ele sub restricții. Câteva bănci sunt deconectate de la SWIFT.
Germania a oprit procesul de certificare a gazoductului ”Nord Stream – 2”. Europa și Statele Unite au închis spațiul aerian pentru orice aeronave rusești și, de asemenea, au interzis companiilor lor să furnizeze Rusiei avioane și componente pentru acestea.
”Nord Stream – 2” este o conductă de gaz cu capacitatea de 55 de miliarde de metri cubi pe an, de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania. Acesta este realizat de Nord Stream 2 AG cu unicul său acționar – ”Gazprom”. Partenerii europeni - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper și Wintershall - finanțează proiectul la jumătate, până la 950 de milioane de euro fiecare. Construcția gazoductului a durat trei ani și a fost finalizată în 2021.