Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nanosatelitul moldovenesc a fost trimis în Japonia: Când va fi lansat în spațiu

Nanosatelitul moldovenesc, care a fost creat de profesorii și studenții de la UTM, a fost expediat în Japonia, unde urmează să fie testat, iar apoi va fi lansat în spațiu.
Sputnik
CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Nanosatelitul moldovenesc a fost expediat luni către „Agenția Spațială Japoneză”", care va asigura transportarea acestuia în SUA pentru a fi lansat ulterior în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX. Anunțul a fost făcut de către prorectorul Universității Tehnice din Moldova, Dinu Țurcanu.
„Satelitul este dezvoltat în conformitate cu standardul internațional CubeSat cu misiuni educaționale și de cercetare. Lansarea în spațiu a primului satelit al Republicii Moldova va avea un impact major în îmbunătățirea calității studiilor de Inginerie și a integrării Republicii Moldova în comunitatea de țări care dezvoltă tehnologii spațiale”, a scris Țurcanu.
Amintim că vineri, 18 februarie, reprezentanții Universității Tehnice din Moldova au prezentat publicului larg nanosatelitul moldovenesc, creat de profesorii și studenții instituției. Potrivit rectorului UTM, Viorel Bostan, nanosatelitul ar urma să fie lansat pe orbită în luna mai a acestui an.
Este de menționat faptul că cercetătorii moldoveni vor putea colecta în premieră date proprii despre nivelul de radiație și concentrația de gaze din spațiu cu ajutorul nanosatelitului care urmează a fi lansat pe orbită.
Lansarea în spațiu a nanosatelitului creat la UTM a devenit posibilă după ce un grup de studenți și profesori de la această instituție de învățământ a câștigat un concurs lansat de Agenția spațială națională a Japoniei. În spatele performanței atinse de cercetători stau 11 ani de muncă asiduă în cadrul Centrului Național de Tehnologii Spațiale, care a fost deschis în 2010 în cadrul Universității Tehnice a Moldovei pentru ca țara noastră să facă primii pași în explorarea cosmosului.
În tot acest timp, studenții și profesorii au creat prototipuri ale unui nanosatelit și au studiat cum acesta s-ar comporta în spațiu. Apoi a urmat concursul japonez care le-a deschis calea către spațiu.

Misiunea nanosatelitului

Nanosatelitul este unul educațional, adică a fost proiectat și realizat de cercetători care fac primii pași în acest domeniu. Acesta a fost gândit până la cele mai mici detalii. TUMnanoSat – așa a fost numit nanosatelitul moldovenesc care are forma unui cub cu muchia de 10 centimetri și o greutate de 1,2 kilograme. Este format din câteva subsisteme menite să asigure funcționalitate lui.
Unul dintre subsisteme va asigura comunicarea nanosatelitului de pe orbită cu stația terestră și va transmite toate datele solicitate de către centrul de comandă dislocat la UTM. Un alt subsistem va răspunde de alimentare. Acesta va converti energia solară în cea electrică pentru a-și încărca bateria și pentru a putea funcționa în continuare. Nanosenzorii care se află pe el vor asigura cercetarea și studierea comportamentului acestuia în spațiu.
Nanosatelitul este dotat cu o cameră care va imortaliza imagini din spațiu și le va transmite către centrul de comandă de la UTM. Totuși, cea mai importantă componentă a satelitului este creierul acestuia, adică computerul de bord.
Nanosatelitul este păstrat într-o camera specială pentru a evita descărcarea statică a acestuia, iar fiecare cercetător când intră în camera folosește echipament special pentru a nu contamina suprafața nanosatelitului. Acest lucru este necesar pentru a păstra un mediu steril.
Rusia
„Predator” - Federația Rusă oferă detalii despre primul său satelit