CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Doi inspectori din cadrul Serviciului Vamal și un ofițer de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, vizați într-o cauză penală de corupție, au fost plasați în arest preventiv pe un termen de 30 zile. Decizia a fost luată de magistrații Curții de Apel Chișinău, care au admis în totalitate recursurile procurorilor anticorupție.
Anterior, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile. În aceste condiții, procurorii anticorupție nefiind de acord cu soluția dispusă de prima instanță, au contestat-o cu recurs la Curtea de Apel Chișinău.
În data de 8 februarie au avut loc descinderi la punctul de trecere a frontierei Leușeni în urma apariției unei bănuieli rezonabile că angajații Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și cei ai Serviciului Vamal iau mită. Astfel, a fost deschisă o cauză penală pentru corupere activă și pasivă.
Ce au găsit oamenii legii în urma perchezițiilor de la vama Leușeni
Oamenii legii au efectuat 21 de percheziții în birourile de serviciu, la domiciliile și în mijloacele de transport ale angajaților implicați în infracțiunile investigate, iar trei vameși și doi polițiști de frontieră au fost reținuți.
„În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate documente, registre, telefoane mobile, mijloace bănești și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanța pentru investigațiile efectuate pe aceste cazuri”, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție.
Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada octombrie 2021 - februarie 2022 au fost documentați mai mulți angajați ai organelor de forță din cadrul punctelor de trecere a frontierei de stat cu România, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu au pretins, acceptat și primit sistematic mijloace bănești în schimbul unor facilități la trecerea frontierei. În acest sens, au fost implementate mai multe scheme infracționale.
Astfel, s-a stabilit că funcționarii primeau bani de la:
Transportatorii de pasageri și colete care nu dețin licență pentru prestarea acestor servicii, pentru a trece vama fără control.
Cetățenii Republicii Moldova cu pașapoarte biometrice pentru a le permite traversarea frontierelor spre statele europene și respectiv pentru a le permite deplasarea spre Republica Moldova fără a le fi aplicate sancțiuni pentru depășirea termenului de ședere în Uniunea Europeană.
Cetățenii care voiau să traverseze frontiera țării noastre fără a deține certificatul COVID-19.
În context, au fost documentați nouă polițiști de frontieră pentru comiterea a 64 de acțiuni de corupere. Aceștia ar fi pretins și primit mită care varia între 10 și 200 de euro. Totodată, au fost documentați trei angajați ai Serviciului Vamal pentru comiterea a 26 de acțiuni de corupere, care ar fi pretins sume ce variau între 50 și 200 de euro.