CHIȘINĂU, 18 feb - Sputnik. Toate platformele de dialog existente între Chișinău și Tiraspol vor fi reactivate în vederea promovării interacțiunii constructive, căutării posibilităților tehnice de rezolvare a problemelor stringente și relansării activității experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului.
Discuții în acest sens au avut loc astăzi la sediul Misiunii OSCE din orașul Tiraspol. La întâlnirea de lucru au participat reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului şi Tiraspolului, Oleg Serebrian şi Vitalii Ignatiev, dar și alți reprezentanți din cadrul formatului de negocieri „5+2”.
Discuțiile au fost concentrate pe aspecte din sfera transportului auto, necesitatea restabilirii potențialului de lucru deplin al punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului, realizării prevederilor Deciziei protocolare din 24 aprilie 2018, depolitizării situației legate de reținerea unui lot de plăci cu simbolica neaprobată prin lege și conformării la deciziile adoptate de organele de drept competente, determinării modalității de luare la evidență a ambulanțelor special dotate pentru transportarea medicală asistată a pacienților cu urgențe medicale.
Potrivit unui comunicat emis de Biroul de Reintegrare, reprezentantul politic de la Tiraspol s-a arătat dezinteresat de dezvoltarea inițiativei anterior discutată privind deschiderea unei linii de troleibuz pe ruta Bender-Varnița-Cartierul Nordic cu suportul financiar al donatorilor externi, menționând că un asemenea proiect poate fi realizat din contul resurselor prevăzute în acest sens la nivel local.
De cealaltă parte, Oleg Serebrian a reiterat necesitatea implementării integrale a angajamentelor anterior convenite ce ține de podul de la Gura Bâcului, asigurării accesului rudelor și a cadrelor medicale calificate la cetățenii deținuți în locurile privative de libertate din regiunea transnistreană, depășirii dificultăților și eventualelor măsuri unilaterale în măsură să limiteze accesul proprietarilor sau persoanelor ce prelucrează terenurile agricole din raionul Dubăsari, amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.
Totodată s-au abordat aspecte ce vizează trecerea prin posturile vamale ale Republicii Moldova a diferitor mărfuri importate de către agenții economici din regiunea transnistreană. În context s-a specificat că procedurile de resort urmează a fi parcurse cu respectarea cerințelor cadrului normativ în vigoare și după obținerea autorizațiilor de import emise de către autoritățile naționale competente.
O nouă întrevedere de lucru între reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului se va desfășura la finele săptămânii viitoare, la sediul Misiunii OSCE din orașul Chișinău.