Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De două ori mai mare decât pensia: Factura la gaz a șocat o pensionară din Găgăuzia

O pensionară din Comrat spune că a ajuns la limita disperării după ce a primit factura la gaz în care era indicată suma de 4297 de lei.
Sputnik
COMRAT, 16 feb - Sputnik, Maxim Topal. Facturile la gaz devin o adevărată povară pentru populație. Cei mai afectați sunt, evident, pensionarii. Mai ales cei care au rămas singuri. Este și cazul Valentinei Gherasimova din Comrat, care a primit o factură la gaz de 4297 de lei.
O sumă de două ori mai mare ca pensia: factura la gaz a Valentinei Gherasimova
Chiar și ținând cont de compensațiile oferite de Guvern, bătrâna trebuie să plătească pentru consumul de gaz 3.143 de lei. Asta în condițiile în care femeia are o pensie de doar două mii de lei. La ai săi 81 de ani, femeia spune că nu știe cum să supraviețuiască.

„Locuiesc singură, iar pensia nu îmi ajunge pentru a trăi. Doar pentru gaz trebuie să plătesc trei mii de lei. Să presupunem că două mii de lei eu am, dar de unde să mai iau încă 1143 de lei? Pe lângă gaz, mai trebuie să plătesc și lumina, telefonul, apa - trebuie să plătești pentru tot. Pe lângă toate, mai trebuie să și mănânc. Cum să trăiască un bătrân?", a spus Valentina Gherasimova.

Femeia povestește că a dedicat 36 de ani din viață serviciului public. Acum, pensionara locuiește singură după ce singurul său fecior a murit cu trei ani în urmă. Ajunsă într-o situație de disperare, femeia îi cere ajutorul președintelui țării, Maia Sandu.

„Vecinilor mei le trimit copiii bani din Rusia, eu iau cu împrumut de la ei, iar apoi întorc datoria și rămân fără nimic. Așa este viața mea, și nu doar a mea, dar la toți pensionarii. Astăzi două mii de lei nu mai sunt bani. De ar merge Maia Sandu să vadă cum locuiesc oamenii cu două mii de lei. Las-o pe ea măcar să trăiască așa cel puțin o lună”, a mai spus bătrâna.

1 / 3

O pensionară din Comrat a primit factura de gaz de 4297 de lei

2 / 3

Chiar și ținând cont de compensațiile oferite de Guvern, bătrâna trebuie să plătească pentru consumul de gaz 3143 de lei

3 / 3

La ai săi 81 de ani, femeia spune că nu știe cum să supraviețuiască

Femeia spune că nu îi ajung bani de mâncare. Ea reușește să supraviețuiască datorită ajutorului oferit de autoritățile locale. De exemplu, de Anul Nou, angajații de la Primăria Comrat i-au oferit o pungă cu produse alimentare. În plus, pensionara mai primește lunar 10 pâini gratuit.
Situația dificilă în care s-a pomenit nu o lasă pe Valentina Grigorevna să aleagă. Femeia spune că singura modalitate de a plăti datoriile este să vândă casa și să locuiască într-o cameră.
Societate
Foarte curând! Spînu a anunţat când se vor modifica tarifele la transportul public
Parlamentul Republicii Moldova a anunțat anterior că următoarea indexare a pensiilor va fi operată până la 1 aprilie. Indexarea va constitui 5%. Ultima dată pensia Valentinei Gherasimova a fost majorată anul trecut cu 60 de lei.