CHIȘINĂU, 15 feb - Sputnik. Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică trebuie să prezinte și să instituie astăzi lista măsurilor de sănătate publică pentru localitățile din țară.
Măsurile vor fi instituite pentru localitățile unității administrativ-teritoriale din gestiune în corespundere cu pragul de alertă stabilit de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică la data de 14 februarie 2022, pentru unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi, unitățile administrativ-teritoriale de nivelul al doilea - municipiul Chişinău, municipiul Bălţi şi unitățile administrativ-teritoriale ale unităţii teritoriale autonome Găgăuzia.
Asta după ce ieri, 14 februarie, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis abrogarea Hotărârii din 20 ianuarie prin care gradul de alertă „Cod roșu de COVID-19” a fost instituit la nivel național de CNESP.
În vederea revenirii la măsurile de sănătate publică diferențiate, Comisia Națională a dispus ca, în termen de 24 de ore de la intrarea în vigoare a Hotărârii, comisiile teritoriale să se convoace pentru a institui măsurile de sănătate publică pentru localități.
Astfel, Comisiile teritoriale, în funcție de evoluția situației pandemice în localități, vor institui și nivelul de alertă, dar și vor aplica restricțiile necesare stabilite pentru fiecare grad de alertă.
Amintim, CNESP a decis că regula generală privind prezentarea Certificatului COVID-19 la intrarea în spațiile comerciale sau de deservire nu se va mai aplica din 16 februarie. Certificatul va fi necesar în funcție de pragul de alertă, care tot din acea dată va fi instituit în fiecare localitate din țară de Comisiile teritoriale de Sănătate Publică.
Trebuie precizat, în pragurile de alertă verde și galben va fi permisă revenirea la regimul obișnuit de lucru. Măsurile privind munca de la distanță, respectiv programul diferențiat se mențin în pragurile portocaliu și roșu.
În pragul roșu, instituțiile de învățământ profesional tehnic și superior vor activa în regim on-line, cu excepția orelor practice care implică utilizarea de echipamente tehnice/laboratoare, dar nu mai mult de 10% din activitățile didactice per program de studiu. Având în vedere specificul domeniului, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” va activa în regim mixt.
Sistarea evenimentelor private cum ar fi nunți, botezuri, mese de pomenire, mese festive rămâne în vigoare doar în pragul de alertă roșu. Totodată, rămân sistate în codul roșu activitățile din zonele de agrement și parcurile de distracție, precum și conferințele și întrunirile științifice în format fizic.
În schimb, unitățile de alimentație publică vor putea reveni la orarul obișnuit de lucru, cu respectarea limitelor de persoane stabilite în anexa menționată, indiferent de pragul de alertă.