Coronavirus

Scade incidența cazurilor de COVID-19: Unde a fost anulat ”Codul Roșu”

În această săptămână, în mai multe localități din țară este încă valabil codul „roșu” și ”portocaliu” de alertă epidemiologică.
Sputnik
CHIȘINĂU, 14 feb - Sputnik. Municipiul Chișinău rămâne sub ”cod roșu” de alertă epidemiologică. Datele au fost prezentate de Agenția Națională Pentru Sănătate Publică, care în fiecare săptămână determină nivelul de pericol epidemiologic. Săptămâna trecută, doar raionul Telenești era în afara ”codului roșu”, însă astăzi numărul acestora a crescut.
ANSP anunță că „codul roșu” este instituit în 18 regiuni din țară, inclusiv în stânga Nistrului.
Totodată, din această săptămână este instituit ”cod portocaliu” în raioanele: Ungheni, Telenești, Ștefan Vodă, Soroca, Șoldănești, Sângerei, Rezina, Orhei, Nisporeni, Hâncești, Glodeni, Fălești, Florești, Drochia, Criuleni, Căușeni, Cantemir și Cahul.
Decizia de atribuire a codului de culoare al pericolului COVID-19 a fost aplicată din 22 septembrie, în baza numărului de noi infecții la 100 de mii de locuitori pe săptămână:
„Cod verde” – mai puțin de 50 de cazuri;
„Cod galben” – 50 - 99 cazuri;
„Cod portocaliu” – 100-249 de cazuri;
„Cod roșu” – mai mult de 250 de cazuri.
Coronavirus
COVID-19 bate în retragere? În spitalele din Chișinău s-au închis mai multe secții
Amnintim că din 22 ianuarie, au intrat în vigoare noile restricțiile stabilite de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. Ultima hotărâre a CNESP a fost adoptată pe fondul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 și a prezenței tulpinii omicron pe teritoriul Republicii Moldova.
Astfel, din 22 ianuarie accesul în incinta tuturor spaţiilor comerciale, spaţiilor de deservire şi agrement de tip închis se permite doar în baza prezentării certificatului COVID-19.
Excepție fac unitățile alimentare, farmaciile, orice unitate de comercializare specializată sau nespecializată de produse alimentare, unitățile de comercializare a produselor pentru animalele de companie, cele de comercializare a produselor de igienă, unitățile medicale de vaccinare, băncile, organizațiile de creditare non-bancare, serviciile poștale, furnizorii de servicii comunale, birourile de asigurare, birourile operatorilor de telecomunicații și casele de schimb valutar. În rest, în celelalte unități se cere certificatul COVID.