Și fostul deputat Grigore Petrenco este de aceeași părere și spune că Rusia și Occidentul, cel mai probabil, vor ajunge la o înțelegere, iar situația din regiune nu va escalada într-atât încât să degenereze într-un real război. Totuși, ar trebui să fim pregătiți și de cele mai proaste scenarii.
”În cazul unui război, care este puțin probabil, indiferent de isteria care este în jur, este evident că vor fi refugiați. Sunt sigur că acest flux va fi îndreptat spre UE, dar o parte vor veni și în Republica Moldova. Trebuie să fim pregătiți și de valul de refugiați, indiferent dacă suntem neutri sau nu. Sunt sigur că Moldova nu este pregătită pentru a primi un val de refugiați, însă nu putem exclude și acest scenariu”, spune Petrenco.
Fostul deputat menționează că este important ca autoritățile de la Chișinău să păstreze neutralitatea, indiferent de ce se va întâmpla în regiune.
”Noi nu trebuie să fim parte a acestui conflict, iar declarațiile nu trebuie să ia partea nimănui, întrucât consecințele pot fi foarte grave”, spune Petrenco.
La sfârșitul lunii decembrie, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a publicat un proiect de acord cu Statele Unite și de înțelegere cu NATO privind garanțiile de securitate. Unul dintre punctele proiectului de acord presupune ca NATO să ofere garanții de neextindere a alianței spre Est și de neaderare a Ucrainei.
Este solicitată de asemenea renunțarea la înființarea bazelor militare în țările post-sovietice. Propunerile conțin și o clauză privind nedesfășurarea armamentelor ofensive ale NATO în apropierea granițelor Rusiei și retragerea forțelor alianței din Europa de Est pe pozițiile din 1997.
Ulterior, SUA și NATO au transmis Moscovei răspunsuri în scris la propunerile Rusiei cu privire la garanțiile de securitate.