Problemele de auz pot fi depistate chiar din prima zi de naștere a bebelușului. Screening-ul se efectuează chiar în maternitate de către medicii specialiști. În acest context, dacă sunt depistate anumite deficiențe ale auzului, copilașii sunt consultați mai minuțios de către medicul specialist, chiar în prima săptămână de viață. La rândul său, medicul prescrie tratamentul pentru a diminua sau a înlătura problema.
În cazul în care este depistată surditatea, copilului i se prescrie implantul cohlear - dispozitiv electronic care poate restabili auzul persoanelor cu hipoacuzie neurosenzorială severă - profundă.
Elena Cupceanu, mămica unui copil cu implant cohlear, spune că în 2016, în țara noastră nu era posibil de efectuat o asemenea intervenție, așa că a fost nevoită să apeleze la specialiștii de peste hotare.
"Am făcut investigații în Italia și România. Eu am fost cea care a depistat problema la copilul meu, Marius, atunci când avea patru luni. La vârsta de un an deja a primit implantul cohlear pe care-l va purta toată viața. Pe atunci, dispozitivul costa aproximativ 20 mii de euro", a relatat Elena Cupceanu.
Interlocutoarea a îndemnat părinții să-și păstreze calmul, să nu intre în panică și să conlucreze cu medicii, dacă depistează o problemă auditivă la copiii lor. Mai cu seamă că, de mai bine de doi ani, în țara noastră aceste implanturi sunt oferă gratuit. În fiecare an însă numărul beneficiarilor este în creștere.
Conform informațiilor oferite de către Centrul Republican de Audiologie din Republica Moldova, sunt depistate anual aproximativ 80-100 de cazuri noi de surditate, dintre care 40 de copii sunt eligibili pentru implant cohlear. Pe parcursul anului 2020, implanturi cohleare au primit 20 de copii .