Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Maia Sandu, în fața unor decizii radicale: Salvează Guvernul, fie se salvează pe sine

Guvernul a dat 9 miliarde de lei pentru compensarea facturilor în contextul crizei energetice, adică patru procente din PIB. Cu toate acestea, încrederea cetățenilor în acțiunile Executivului nu mulțumește pe deplin societatea.
Sputnik
Expertul economic Veaceslav Ioniță este de părere că Guvernul de la Chișinău ar trebui să facă un pas înapoi, având în vederea nemulțumirea societății față de acțiunile sau inacțiunile Executivului.
”Patru la sută din PIB este foarte mult. Toate crizele și șocul este atât de puternic, încât nu salvează Guvernul”, declară Ioniță.
Expertul economic menționează că președintele țării, Maia Sandu, va fi nevoită să ia decizii radicale. Adică, să răspundă la nemulțumirile oamenilor în contextul majorărilor galopante a prețurilor din ultima perioadă la diferite produse și servicii și să înlocuiască actualul Cabinet de Miniștri cu alte persoane.
”Cred că președintele Maia Sandu va avea obligația de a întreprinde niște lucruri radicale, să demită tot Guvernul sau măcar câțiva miniștri pentru a transmite în societate un mesaj clar, că înțelege îngrijorarea cetățenilor și că acționează”, mai precizează expertul.
Dacă autoritățile vor analiza la modul serios această chestiune, Veaceslav Ioniță spune că sunt două căi pe care ar putea merge președintele țării – fie salvează Guvernul, în detrimentul propriei imagini, fie se salvează pe sine.

”Imaginea liderului Maia Sandu este cea mi importantă, ea a adus 63 de deputați în Parlament. Cu certitudine au de ales, cu prețul erodării imaginii liderului, adică a Maiei Sandu, țin acest Guvern, fie pleacă Guvernul și se păstrează încrederea în actualul președinte”, precizează Veaceslav Ioniță.

Cât ține de cine ar putea să înlocuiască acest Guvern, Veaceslav Ioniță menționează că nu crede în ideea numirii unui Executiv tehnocrat, însă noul premier trebuie să nu fie o figură politică de această dată.
”Centrul de putere este la Președinție, dar nu cred că va fi un Guvern tehnocrat, întrucât trebuie să fie miniștrii care își asumă responsabilitatea. Nu pot să mă dau cu părerea cine ar putea fi candidatul la funcția de premier, însă cred că în câteva zile va exista mai multă claritate. Cert este că nu ar trebui să fie o figură politică”, conchide Ioniță.
Prețurile majorate, salariile și pensiile mici, șomajul și sărăcia sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă astăzi cetățenii Republicii Moldova.
Potrivit unui sondajul de opinie publică, realizat de către CBS Researche la comanda IDIS Viitorul și ISPRI, îngrijorarea societății moldovenești față de prețurile mari a atins cote istorice. Aproape 74 la sută dintre moldoveni au declarat că cea mai mare problemă pentru ei este creșterea prețurilor, în comparație cu 45 la sută înregistrate în februarie 2021.
Sondajul mai arată că 29% din cetățeni spun că o problemă stringentă pentru familiile lor sunt șomajul și lipsa locurilor de muncă. Alți 27% – sărăcia.
Corupția ocupă locul cinci în topul temerilor cetățenilor. Aproape 16% din respondenți au spus că aceasta este o problemă mare pentru societate.
Potrivit aceluiași sondaj, premierul Natalia Gavrilița este cotată cu doar 0,3 la sută din încrederea cetățenilor.
Sondajul a fost realizat în perioada 25 ianuarie - 5 februarie, pe un eșantion de 1134 de persoane, cu o marjă de eroare de 3 procente.