Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Racheta Soyuz cu 34 de sateliți OneWeb a fost lansată de pe cosmodromul Kourou

Racheta Soyuz-STB, cu 34 de sateliți OneWeb la bord, a fost lansată de pe cosmodromul Kourou din Guyana Franceză.
Sputnik
CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. Racheta rusă Soyuz-STB cu 34 de nave spațiale ale companiei britanice OneWeb a fost lansată de pe cosmodromul Kourou din Guyana Franceză, anunță RIA Novosti.
Lansarea este difuzată pe site-ul companiei operator Arianespace.
Durata totală a misiunii va fi de 3 ore și 33 de minute și va include nouă desprinderi a sateliților de rachetă. 34 de dispozitivele OneWeb urmează să fie puse pe orbită.
Sateliții OneWeb sunt proiectați pentru a crea un sistem de comunicații spațiale care oferă acces la Internet de mare viteză oriunde în lume.
Această misiune aduce numărul total de sateliți OneWeb pe orbita joasă a Pământului la 428.
Anterior, a fost raportat că în 2022 sunt planificate șase lansări ale rachetei Soyuz din Baikonur, precum și o lansare din cosmodromul Kourou din Guyana Franceză.
Dintre cele 12 lansări de dispozitive OneWeb pe rachete rusești care au avut loc deja, cinci au avut loc de la Cosmodromul Baikonur și șase de la Vostocinîi.
Centrul Spațial de la Kourou, oficial Centrul spațial guyanez (în franceză Centre spatial guyanais) este un astroport francez și european (ESA). Portul spațial este amplasat în nord-estul Americii de Sud, în Guyana Franceză. Cosmodromul este situat pe coasta Atlanticului, pe o bandă de aproximativ 60 de km lungime și 20 km lățime între orașele Kourou și Sinnamary, la 50 km de capitala departamentală, Cayenne.
Amplasarea sa în apropierea ecuatorului oferă un avantaj de sarcină utilă de 15% față de lansările dinspre est de la locul de lansare din Centrul Spațial Kennedy, Cape Canaveral din SUA și un avantaj de sarcină utilă de 40% față de lansările din Cosmodromul Baikonur.
Rusia
Sursă: Tu-160M va fi prima aeronavă cu rachete de lansare inversă