Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Atenție, din nou scumpiri: Prețul la gaz ar putea crește, din aprilie se schimbă formula

Din luna aprilie, prețul gazului ar putea crește din nou. Asta pentru că, din primăvară, se schimbă formula de calculare a tarifului la gaz.
Sputnik
Expertul economic Veaceslav Ioniță a declarat în emisie la Sputnik Moldova că povara energetică pentru cetățeni va fi una mare în continuare. Asta pentru că, din luna aprilie, se schimbă formula de calculare a prețului de achiziție pentru gaz. Astfel, costul pentru combustibilul albastru ar putea să crească.

”Să nu uităm că din luna aprilie se schimbă formula de calcul la prețul la gaz, vara plătim mai scump, iarna - mai ieftin. Acum, imaginati-vă ce lovitură de imagine vor avea autoritățile când prețul la gaz la nivel internațional va scădea, iar la noi va crește”, declară Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, prețul gazului ar putea să crească pentru cetățenii moldoveni, chiar dacă pe bursele internaționale se va observa o scădere a costului la gaz.
”În acest context, cetățenii vor aștepta o scădere de tarif, iar acest lucru nu se va schimba, ci din contra, va crește. Și plus la asta, datoria acumulată timp de aproape două decenii ar putea fi inclusă în tarif”,spune Ioniță.
Potrivit expertului, scopul Guvernului nu trebuie să fie auditului, ci clarificarea datoriei față de Gazprom.
”Oameni buni, scopul este clarificarea datoriei cu Rusia. Totodată, scopul este să cerem de la Gazprom întoarcerea datoriei în terme de cel puțin trei-cinci ani. Eu consider că Guvernul trebuie să depună toate eforturile ca să găsească un numitor comun în privința volumului datoriei”, mai spune Ioniță.
Menționăm că, în luna februarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Moldovagaz ar putea fi de 563 de dolari pentru mia de metri cubi. Reducerea costurilor ar permite companiei să compenseze o parte din abaterile financiare negative, care în prezent se ridică la peste 2 miliarde de lei. Asta spune președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban.
În luna ianuarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz a constituit 646 de dolari pentru mia de metri. Astfel, Moldovagaz a solicitat anterior de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică majorarea tarifelor la gaz.
În contextul în care prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom către Moldovagaz în luna februarie ar putea fi cu aproximativ 100 de dolari mai mic decât în ianuarie, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz dă de înțeles că nu va cere ANRE-ului micșorarea tarifelor pentru consumatori.