CHIȘINĂU, 9 feb - Sputnik. În curând vom plăti mai puțin pentru serviciul de roaming folosit în România și invers. În acest sens, Guvernul a aprobat astăzi semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.
Astfel, Acordul va fi semnat pentru o perioadă de cinci ani, iar ulterior va putea fi prelungit.
Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori. Totodată, pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif, iar pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin cinci ori.
Conform notei informative, România reprezintă principala țară în care moldovenii utilizează servicii de roaming, aproximativ dublu, depășind în această privință volumul de roaming în Ucraina.
În cadrul aceleiași ședințe, Cabinetul de Miniștri a aprobat și semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la consolidarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești, Republica Moldova, și Galați, România.
Astfel, scopul acestui Acord este consolidarea podului, care să interconecteze infrastructurile rutiere între cele două state.
„Podul rutier de frontieră peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) - Galați (România) a fost construit în anul 1949. Conform expertizei din anul 2014, s-a constatat starea avansată de degradare a acestuia cu o posibilă amplificare în timp, conducînd la o posibilă situație de închidere a punctului de frontieră Giurgiulești – Galați, cel mai apropiat punct de frontieră fiind amplasat la cca. 65 km, la Cahul - Oancea”, se menționează în nota informativă a proiectului de hotărâre.
Menționăm că ambele acorduri urmează să fie semnate în cadrul ședinței comune a Guvernelor țării noastre și României, care va avea loc vineri, 11 februarie, la Chișinău.
Ședința comună a Guvernelor va fi desfășurată la Palatul Republicii, în sala mare, începând cu ora 10:55. După încheierea ședinței comune, va avea loc semnarea Acordurilor și tratatelor bilaterale. La ora 12:05, prim-miniștrii ambelor state vor susține o conferință de presă în holul Palatului Republicii.