Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Oncologii avertizează: Femeile sunt mai predispuse de a dezvolta cancer tiroidian

Dezechilibrul hormonal, afecțiunile endocrine și stresul favorizează apariția și dezvoltarea cancerului tiroidian. Acesta afectează de trei ori mai mult femeile decât bărbații.
Sputnik
Șeful Secției Tumori ale Regiunii Capului și Gâtului din cadrul Institutului Oncologic, Adrian Clipca, estimează o creștere a numărului de cazuri de cancer tiroidian în următorii ani. Doctorul în științe medicale a vorbit în cadrul emisiunii "Atitudini", despre factorii nefavorabili care generează apariția tumorilor maligne a glandei tiroide.
"Cancerul tiroidian apare atunci când celulele glandei tiroide suferă modificări genetice. Mutațiile permit celulelor să crească și să se înmulțească rapid. Femeile sunt mai predispuse acestei boli din cauza unui șir de factori: dereglările hormonale, dietele cu un conținut scăzut de iod, expunerea la niveluri ridicate de radiații și patologiile endocrine preexistente (gușa modulară, adenomul tiroidian). Cu regret, pacienții neglijează factorul de stres. În caz de imunodepresie, sistemul imunitar nu reușește să-și exercite această funcție, iar în consecință mutația, dacă depășește un număr de 100 de celule maligne, se transformă într-o tumoare canceroasă", a explicat Adrian Clipca.
Totodată, doctorul în științe medicale a atenționat că mai mulți bolnavi confundă simptomele cancerului din regiunea gâtului și capului cu cele ale unei răceli banale.
În acest context, dacă observăm că a apărut ceva pe piele, pe mucoasa limbii sau pe mucoasa obrazului, trebuie să apelăm la dermatolog, stomatolog sau otorinolaringolog.